Schodek rozpočtu je už 90 miliard, nejvíc od roku 1993

Ekonomika Ekonomika
1. 9. 2009 14:14
Stát vybírá méně peněz na daních i na pojistném
Ministr financí Eduard Janota
Ministr financí Eduard Janota | Foto: Jan Langer

* Příjmy státu jsou v srpnu oproti loňsku nižší o 45,7 miliard korun, to je o 6,9% * Výběr daní u právnických osob se propadl o 35%, u živnostníků dokonce o 78%

Praha - Stát hospodařil ke konci srpna se schodkem 89,6 miliardy korun.

Schválený rozpočet pro celý letošní rok přitom počítá s deficitem 38,3 miliardy korun. Hospodaření státu v období od ledna do srpna je tak nejhorší od roku 1993, informovalo dnes ministerstvo financí.

Kvůli krizi se především vybírá méně peněz na daních i na pojistném.

Celkové příjmy rozpočtu ke konci srpna meziročně klesly o 47,5 miliardy korun na 643,9 miliardy korun. "Na meziročním poklesu se podílely především příjmy z daní a poplatků a příjmy z pojistného na sociálním zabezpečení," uvedlo MF.

Příjmy z daní a poplatků klesly o 11 procent na necelých 305 miliard korun. Naplánovaný rozpočet přitom počítá s růstem o  9,4 procenta.

Výběr daně z příjmů právnických osob, tedy od firem a podniků, klesla meziročně o 34,9 procenta, u daně z příjmů fyzických osob ze samostatně výdělečné činnosti, tedy u živnostníků, dosáhl meziroční pokles výběru daně dokonce 77,8 procenta.

Češi tak budou v příštím roce velmi pravděpodobně hospodařit se schodkem vyšším než 200 miliard. Nezmění to ani přání současného kabinetu jej o 70 miliard srazit.

Politici nemají na snižování dluhu čas

Důvod? Vláda musí poslat sněmovně rozpočet do konce září. Chce ho sice doplnit zákonem, který by obsahoval nepopulární úsporná opatření. Snižovat dávky a zvyšovat daně měsíc před volbami se ale politikům nehodí. A po nich je už zase bude tlačit čas. Zákon, který by umožnil schodek ještě srazit, už nestihnou přijmout.

Premiér Jan Fischer si kvůli rozpočtu pozval do Kramářovy vily šéfy dvou nejsilnějších stran Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka, ke konzultacím přizval i ministra financí Eduarda Janotu.

Podporu pro svou vizi přijmout ještě v září tzv. Janotův úsporný balíček ale ani u jednoho z politiků nezískal. Schodek tak podle všeho zůstane na očekávaných 230 miliardách korun.

Tedy na částce, která může podle ministra Janoty poslat Česko "maďarskou cestou" snižování ratingu, dalšího prodražování úvěrů a rychlejšího zadlužování.

 

Právě se děje

Další zprávy