Schodek platební bilance klesl

ČTK
13. 2. 2006 14:30
Praha - Schodek běžného účtu platební bilance se loni podle předběžných údajů snížil na 78,5 miliardy korun ze 143,2 miliardy korun v roce 2004.

Objem přímých zahraničních investic v Česku stoupl na rekordních 261 miliard korun, což bylo o 146,2 miliardy více než předloni. V samotném prosinci se deficit běžného účtu prohloubil na 11,9 miliardy korun. Výsledky dnes oznámila Česká národní banka.

Celkové kladné saldo přílivu přímých investic dosáhlo v prosinci 9,4 miliardy korun. "Přímé investice v ročním úhrnu vykazují rostoucí přiliv," uvedla centrální banka.

"Na objemu přímých zahraničních investic se v loňském roce významně podíleli například japonský výrobce klimatizačních zařízení Daikin, německý koncern Bosch Diesel nebo švýcarský výrobce automobilových hliníkových disků Ronal, kteří u nás investovali do výstavby svých závodů," uvedl generální ředitel vládní agentury CzechInvest Tomáš Hruda.

Prosincový deficit běžného účtu ovlivnil schodek bilance výnosů a obchodní bilance. Obchodní bilance a bilance služeb měly pasivum 3,1 miliardy korun. Deficit bilance výnosů byl způsoben vyplácením dividend, předpokládanou výší reinvestovaného zisku z přímých investic a náhradami zaměstnancům, uvedla ČNB.

"Odečteme-li z deficitu běžného účtu i reinvestovaný zisk, který stejně Česko neopouští, je běžný účet de facto dokonce v přebytku," řekl ČTK analytik ČSOB Petr Dufek.

Lepšící se výsledky běžného účtu jsou podle něj proto jedním z faktorů, které se podepisují na posilování české koruny k novým historickým rekordům v posledním roce.

Schodek běžného účtu platební bilance odpovídal loni 2,7 procenta HDP, což je po Polsku z okolních postkomunistických zemí nejlepší výsledek, upozornil Dufek.

ČR má jako jediná mezi těmito státy přebytkový zahraniční obchod a první místo získala i v přílivu přímých zahraničních investic. "Pro rok 2006 očekáváme zejména v důsledku očekávaného pokračování příznivého trendu vývoje obchodní bilance další snížení deficitu běžného účtu, a to na 65 miliard korun, což je asi 2,1 procenta HDP," doplnil analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

V bilanci běžných převodů je zahrnuta druhá splátka Slovenska vůči ČSOB ve výši 6,9 miliardy korun, která se uskutečnila na základě rozhodnutí washingtonské arbitráže o nesplacené pohledávce ČSOB vůči Slovenské inkasní. Obsahuje i pasivní saldo převodů z České republiky do rozpočtu EU ve výši dvě miliardy Kč.

Roční úhrn běžného účtu vykazuje od září 2004 postupný pokles pasiva. V posledních měsících se výše ročního úhrnu deficitu běžného účtu stabilizovala, dodala banka.

 

Právě se děje

Další zprávy