Schodek platební bilance byl loni nejnižší od roku 2006

ČTK ČTK
12. 2. 2014 11:38
Běžný účet platební bilance zahrnuje veškeré ekonomické transakce domácí ekonomiky se zahraničím.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Běžný účet platební bilance, která zahrnuje veškeré ekonomické transakce domácí ekonomiky se zahraničím, loni skončil schodkem 39,12 miliardy korun. Jde o nejnižší schodek od roku 2006. Meziročně se pasivum snížilo téměř o tři pětiny z 94 miliard v roce 2012.

Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka. V samotném prosinci se pasivum prohloubilo na 9,4 miliardy korun z listopadových 7,3 miliardy korun.

"Jak praxe stále potvrzuje, je právě běžný účet velmi dobrým indikátorem zdraví ekonomiky. Výsledek běžného účtu ČR je z tohoto pohledu velmi pozitivní. V poměru k HDP se zlepšil na mínus jedno procento HDP, což je nejlepší výsledek od roku 2005," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Stále se podle něj mimo jiné potvrzuje, že zahraniční investoři v ČR mohou realizovat vysoké zisky a navíc je i v čase zvyšovat. Příliv přímých zahraničních investic do země totiž loni překonal 200 miliard korun a odpovídal tak roku 2012.

Na běžném účtu se loni zvýšil přebytek obchodní bilance o 45 miliard na 191 miliard korun. Naproti tomu se ale zhoršilo pasivum bilance výnosů o 5,8 miliardy na 294,4 miliardy korun. U bilance služeb mírně klesl přebytek na 48,7 miliardy korun a běžné převody se přehouply z miliardového schodku do přebytku 15,57 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy