Schodek běžného účtu se v květnu prohloubil

Redakce Eko
15. 7. 2008 11:40
Podle ČNB činí 11,7 miliardy korun
Foto: ČNB

Praha - Běžný účet platební bilance v květnu skončil se schodkem ve výši 11,7 miliardy korun. V dubnu to přitom bylo "jen" 4,67 miliardy korun. V úterý o tom informovala Česká národní banka.

Za celý rok 2007 deficit platební bilance, která je souhrnem ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraniční, činil 88,9 miliardy korun.

Květnová obchodní bilance skončila naopak v přebytku více než 12 miliard korun. V plusu 9,2 miliardy korun skončila rovněž bilance služeb.

Deficit bilance výnosů činil 32,2 miliardy korun. "Bilance portfoliových investic skončila opět ve schodku 8,3 miliardy i díky odprodeji domácích dluhopisů ze strany zahraničních investorů," říká ekonom Petr Sklenář z Atlantik FT.

Čtěte blogy makroekonomů Tomáše Sedláčka a Aleše Michla

"Také krátkodobé prostředky vykázaly čistý odliv v objemu 3,1 miliardy na účtu ostatních investic. Tento údaj tedy oslabuje hypotézu, že za sílícím kurzem koruny stojí především spekulativní kapitál. Naopak účet ostatních investic v letošním roce je ve schodku téměř 25 miliard korun, a to především díky čistému odlivu prostředků v rámci finančního sektoru," dodává Sklenář.

Dnes stojí jedno euro za 23,30 koruny. V polovině dubna byla jeho cena 24,90 koruny.

"Výsledek je blízko odhadů a reakci koruny na zveřejněný výsledek platební bilance nečekám," uvádí Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank. "Odliv dividend má vzrůstající trend, v červnu by měl být vyšší než v květnu. Nicméně korunu odhady vývoje platební bilance mnoho neovlivňují."

Čtěte dále:

 

Právě se děje

Další zprávy