Schlecker platí statisíce, v Česku netřídil odpad

Tomáš Fránek
14. 9. 2010 12:05
Největší síť drogerií v Evropě dostala pokuty od České inspekce životního prostředí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Brno - Společnost Schlecker provozující v Česku na 170 drogerií pyká za to, jak nakládala s odpady.

Česká inspekce životního prostředí firmě, která je největší drogistickou sítí v Evropě, totiž uložila tři pokuty v celkové výši 700 tisíc korun za to, jak firma dávala odpady likvidovat a také za to, že je v některých případech vůbec netřídila.

Firma, která měla loni v Česku tržby ve výši 2,3 miliardy korun, se přitom chlubí svým šetrným přístupem k životnímu prostředí.

Respekt na papíře

"Výrobky vlastních značek, které můžete zakoupit pouze v našich prodejnách, se vyznačují nejen velmi příznivou cenou, ale i velmi vysokou kvalitou. Tyto výrobky jsou pravidelně testovány německou firmou Stiftung Warentest a jejich dobré výsledky garantují jednak jejich kvalitu, jednak respekt k Vašemu zdraví a životnímu prostředí," napsala firma na svých internetových stránkách.

Podle inspekce měla ale firma lajdácký přístup ke třídění odpadu ze svých prodejen. Inspektoři totiž našli ve firmě, do které Schlecker dovážel dopady, pytle dovezené z prodejen firmy.

"V těchto pytlích byly nalezeny nevytříděné odpady - velké množství plastových fólií, PET lahve, papír - reklamní letáky, jeden pytel vytříděných účtenek, prošlé zboží převážně drogistického charakteru," uvedli inspektoři.

Firma navíc odpady skladovala v mobilním skladu své dceřiné společnosti, která v době kontroly neměla povolení nakládat s odpady.

Zástupci drogistického řetězce sice s udělením pokut nesouhlasili a odvolali se, ale neuspěli. Pokuty jsou tak pravomocné.

Drogerie není sama

Schlecker je evropskou drogistickou jedničkou, provozuje více než 14 000 obchodů a je zastoupen ve 13 zemích. V současnosti dosahuje  celkového obratu okolo 7 miliard eur a zaměstnává více jak 50 000 zaměstnanců.

V Česku má firmy na 170 prodejen a podle tržeb jí patří čtvrté místo mezi řetězci. Kromě drogérií začal firma budovat také síť lékaren.

Schlecker není jediný řetězec, který v Česku dostal pokuty za nakládání s odpady.

Šest set tisíc korun musel zaplatit Lidl.

Ten podle inspekce neinformoval zákazníky o možnosti zpětného odběru motorového oleje a monočlánkových baterií, které prodával ve svém píseckém marketu. Prohřešky inspekce objevila i v dalších prodejnách Lidl na jihu Čech, konkrétně ve Vimperku a v Českém Krumlově.

 

Právě se děje

Další zprávy