Schlecker čelí skandálu. Využil český švarcsystém

Tomáš Fránek
13. 1. 2010 14:00
Síť drogerií Schlecker čelí v Německu obviněním z porušování pracovních zákonů
víkendový nával v brněnské Olympii
víkendový nával v brněnské Olympii | Foto: Veronika Skálová

Berlín - Firma Schlecker, která provozuje jednu z největších drogistických sítí v Evropě, čelí skandálu. Chtěla ušetřit a místo toho, aby zaměstnala čtyři tisíce lidí, najala zaměstnance přes pracovní agenturu. Využila tak postup, který je poměrně obvyklý i v Česku. V Německu to však vyvolalo doslova poprask.

Místo obvyklé hodinové sazby pro zaměstnance v německých obchodech, která je 12,70 euro, drogerie platily agentuře najímající pracovníky jenom 6,78 euro. Podle německého ministerstva práce měli navíc tito agenturní pracovníci méně dnů dovolené, než nařizují zákony, a dovolenou jim dokonce nepropláceli.

Dorovnejte platy

Podle odborového svazu Verdi šlo o přibližně 4300 pracovníků. Odboráři už žádají Schlecker, aby srovnal podmínky pro všechny zaměstnance a dorovnal platy agenturních pracovníků.

Ministerstvo práce také začalo postup drogerií prošetřovat. Podle německých médií Schleckeru hrozí uzavření některých poboček. Politici navíc mluví o změně zákona. "To je trik, který by zákon neměl dovolit," uvedl prezident německé Asociace personálních služeb Volker Enkerts. Podle něj by měla být i pro dočasné agenturní zaměstnance stanovena minimální mzda, kterou mohou tito lidí dostávat. "Měla by se pohybovat mezi 7,31 až 8 eury za hodinu," uvedl Enkerts podle deníku Die Welt.

Společnost Schlecker už po tlaků vlády i odborů oznámila, že nebude s agenturou Meniar, která levnější pracovníky firmě dodala, podepisovat nové smlouvy. Obvinění ze mzdového dumpingu ale firma odmítla.

Do sporu se vložila Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle organizace sice v Německu existuje vysoká ochrana stálých zaměstnanců, agenturní pracovníci jsou ale chráněni velmi špatně. „Německo má dvě skupiny na trhu práce," uvedli zástupci OECD.

Nesou tíhu krize

Zatímco u stálých zaměstnanců patří Německo mezi tři země s největší ochrannou pracovníků, u agenturních pracovníků je až v dolní polovině žebříčku. "V Německu nesou zaměstnanci bez trvalého pracovního místa více než jinde tíhu krize," uvedla OECD.

Schlecker provozuje v Evropě asi 14 tisíc drogistických obchodů a obchody má ve 13 zemích Evropy.

Firma působí i v Česku. Hospodaření sítě 160 drogerií Schlecker v České republice se v roce 2008 vrátilo zpět do černých čísel. Firma vykázala čistý zisk 46,3 milionu korun po ztrátě 37 milionů korun v roce 2007. Tržby společnosti za prodej zboží předloni v Česku meziročně klesly o zhruba 54 milionů korun z 1,882 miliardy korun v roce 2007 na 1,828 miliardy korun.

Firmy v Česku využívají agenturní pracovníky běžně. Největší problémy měla kvůli tomu automobilka Škoda Auto, kterou kvůli pracovním podmínkám pro polské dělníky najaté přes agenturu ostře kritizoval veřejných ochránce práv Otakar Motejl. Firma pak podmínky pro agenturní pracovníky změnila.


 

Právě se děje

Další zprávy