Sazka zneužila své postavení, milionová pokuta platí

Tomáš Fránek
3. 10. 2008 12:24
Firma porušila zákon o ochraně hospodářské soutěže

Brno - Společnost Sazka neuspěla ve snaze zpochybnit pokutu ve výši 1,2 milionu korun, kterou dostala za zneužívání svého dominantního postavení při prodeji losů.

Stížnost proti rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže totiž nyní zamítl Nejvyšší správní soud, který tak potvrdil předchozí verdikt Krajského soudu v Brně. Pokuta pro firmu je definitivní a Sazka už nemá možnost ji zpochybnit.

Tři poškození

Sazka zneužila svého dominantního postavení na trhu provozování stíracích losů podle antimonopolního úřadu tím, že ve smlouvách uzavíraných od února 2002 uplatňovala vůči svým smluvním partnerům nepřiměřené podmínky.

"Smluvní partneři Sazky neměli možnost vrátit neprodané losy z aktivovaných balíčků, které prošly vyúčtováním. Došlo tak k přenosu ekonomického rizika z prodeje losů na obstaravatele a Sazka měla garantovaný příjem bez ohledu na to, zda k prodeji daných losů skutečně dojde," uvedl úřad ve svém verdiktu.

Původně Sazce udělil pokutu ve výši 12 milionů, po odvolání firmy ji snížil na 1,2 milionu korun. Při stanovení výše pokuty vzal v potaz to, že poškozeny byly tři firmy a také to, že Sazka zákon neporušila poprvé.

Sazka se bránila tím, že nešlo o zneužívání postavení firmy. Pokutu už ale firma zaplatila.

Sazce klesl zisk

Zisk Sazky po zdanění klesl v prvním pololetí na 823 milionů korun, což je meziroční pokles o zhruba 43 milionů korun. Tržby z loterní i neloterní činnosti firma meziročně zvýšila o více než 220 milionů korun na 4,22 miliardy korun.

V celém roce 2007 Sazce klesl čistý zisk na 1,42 miliardy korun z předchozí rekordní výše 1,7 miliardy korun. Akcionáři Sazky jsou občanská sdružení působící ve sportu a tělesné výchově.

Největší Český svaz tělesné výchovy má podíl na základním kapitálu Sazky takřka 68 procent. O rozdělení a využití peněz pro sportovní a tělovýchovné prostředí z prostředků, které vytváří Sazka, rozhodují pouze akcionáři.

 

Právě se děje

Další zprávy