Sazka si prodlužuje splácení haly

ČTK
5. 4. 2006 18:05
Praha - Loterijní společnost Sazka připravuje výměnu dluhopisů, které vydala v květnu 2004 kvůli výstavbě Sazka Areny.

Sdělil to dnes mluvčí firmy Zdeněk Zikmund. Současné dluhopisy nahradí nová emise v plánovaném objemu 215 milionů eur (asi šest miliard korun) se splatností v roce 2021. Výsledná úroková sazba bude určena po ukončení úpisu emise.

Desetileté dluhopisy v objemu převyšujícím 5,5 miliardy korun vydala Sazka v květnu 2004. První splátka za halu činila 10 milionů eur, tedy asi 300 milionů korun.

V roce 2013 se splátka měla vyšplhat na 19 milionů eur, zhruba 570 milionů korun. Sazka hradí ročně dvě takové splátky, s výjimkou prvního a posledního roku. Podle dřívějších informací tisku může dluh Sazky za arénu postupně pohltit příspěvky na sport.

Hlavním manažerem nové emise bude mezinárodní společnost Credit Suisse First Boston, finančním a investičním poradcem společnost Penta Investments. Sazka dluhopisy vymění počátkem května 2006, jakmile výměnu schválí držitelé současných dluhopisů a valná hromada Sazky.

Sazka tak podle generálního ředitele Aleše Hušáka přechází od krátkodobého a střednědobého financování k dlouhodobému. Výměna dluhopisů umožní to, aby Sazka vyřešila strukturu splátek a odvody výtěžku akcionářům, tedy občanským sdružením působícím ve sportu a tělovýchově. Restrukturalizaci dluhopisů umožnila rostoucí výkonnost společnosti, dodal.

Agentura Standard & Poor's ale v březnu snížila Sazce hodnocení dlouhodobých závazků na 'B+' z 'BB-', protože Sazka nezajistila registraci dvou ze tří svých hypoték u katastrálního úřadu. S&P zároveň Sazce snížila známku z 'BB-' na 'B+' u emise obligací za 175 milionů eur, více než pěti miliard korun.

Konkurenční ratingová agentura Moody´s Central Europe by měla prezentovat aktuální hodnocení loterijní společnosti zřejmě v květnu.

Sazka je největším provozovatelem loterií v ČR. Působí v oblasti číselných loterií, okamžitých loterií, kurzových a sportovních sázek, provozuje centrální loterijní systém s interaktivními terminály, jež umožňují také například dobíjení kreditů pro mobilní telefony. Akcionáři společnosti jsou občanská sdružení, působící ve sportu a tělovýchově.

 

Právě se děje

Další zprávy