Sazka proti účtenkové loterii v Česku, státu nevadí

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
10. 9. 2013 6:45
Střet dvou světů: Sazka podala trestní oznámení na firmu, která zatím vyplatila 250 tisíc.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Účtenková loterie sice v Česku bez podpory státu živoří, i přesto ale neunikla pozornosti tuzemského loterijního gigantu.

Sazka sázková kancelář podala trestní oznámení na společnost Colin Corporation, která provozuje účtenkovou loterii na webu Zlatá Účtenka. Jde o střet dvou naprosto odlišných světů, když Sazka rozdává desítky milionů týdně, zatímco Colin Corporation za účtenky za více jak rok provozu Zlaté účtenky vyplatila 250 tisíc korun.

Proč Sazka trestní oznámení podala? „Protože zveřejněné obchodní podmínky provozovatele „Zlaté účtenky“ nasvědčujících spáchání trestného činu,“ odpověděl mluvčí společnosti Václav Friedmann. Nespecifikoval sice, jaký trestní čin má přesně na mysli, dá se to ale odvodit ze šetření, které se Zlatou účtenkou vedl další státní orgán.

Specializovaný finanční úřad na popud z ministerstva financí řešil, zdali podnikání Colin Corporation naplňuje atributy spotřebitelské loterie, jejíž provozování je zakázáno, nebo zdali neprovozuje loterii bez povolení příslušného úřadu. „Pracovníci kontrolního orgánu v průběhu kontroly nezjistili porušení zákona o loteriích,“ uvádí zpráva finančního úřadu, kterou má online deník Aktuálně.cz k dispozici.

Podle Romana Světlého, jednatele Colin Corporation, už skončilo i šetření policie na základě podaného trestního oznámení, která také neměla shledat žádné porušení zákona ze strany jeho firmy. Sazka takové informace nemá. „Výsledek šetření zatím neznáme. Nejdříve si orgány předávali naše oznámení mezi sebou, nyní již bude příslušnou Policií ČR vedeno šetření,“ řekl pro Aktuálně.cz Friedmann.

Světlý každopádně na obě šetření zareagoval již v červenci tak, že svou účtenkovou loterii pozastavil. Po rozhodnutí specializovaného finančního úřadu chystá brzké obnovení činnosti Zlaté účtenky, která každý týden rozdává celkem pět tisíc korun. Výhercem se může stát každý, kdo na webu zaregistruje jakoukoli účtenku.

Od oficiálního uznání ze strany finančního úřadu, že neporušuje zákon o loteriích, si Světlý slibuje také to, že získá konečně argument k přesvědčení nějakého velkého obchodníka, který by s jeho projektem začal oficiálně spolupracovat. Jeho představa je taková, že Colin Corporation obchodníkovi poskytne databázi s přímými kontakty na možné zákazníky a z utržených peněz postupně navýší ceny, o které se každý týden „hraje“.

ČSSD chce, Slovensko už má

Státem organizovanou účtenkovou loterii chce po volbách v Česku zavést ČSSD. Ta navazuje na její plán zavedení registračních pokladen. Obě opatření by podle představ sociálních demokratů měla bránit daňovým únikům ze strany obchodníků. Konzervativní odhad daňových úniků je podle stínového ministra financí Jana Mládka 150 až 200 miliard korun ročně. Cílem ČSSD by bylo omezit je ve dvou letech zhruba o 40 miliard korun.

Od letošního září spustilo účtenkovou loterii sousední Slovensko. "Do loterie se bude moci zapojit ten, kdo si zaregistruje účtenku vydanou registrační pokladnou od 1. září," napsal list Sme na svém webu. Zaregistrovat se má být možné přes loterijní společnost Tipos, prostřednictvím "esemesky" či mobilní aplikace; v posledním případě má být registrace bezplatná.

"Každá účtenka, kterou zákazník na Slovensku získá po 1. září, tedy od příští neděle, bude moci vyhrát. Státní loterijní společnost Tipos každý druhý týden rozdá na výhrách 20 tisíc eur - nejvyšší výhra je 10 tisíc - a rovněž jednou do měsíce rozdá osm aut či osm cen ve výši 10 tisíc eur; pro každý kraj jedno auto či jednu cenu ve výši 10 tisíc eur," vysvětlil ministr financí Peter Kažimír. Ujistil, že na této loterii nemá Tipos vydělávat, ale naopak ji bude dotovat.

Podle ministra hodně jeho krajanů při nákupu žádný doklad nežádá, aniž by si uvědomovali, kolik peněz se tak ztrácí z dohledu úřadů v "šedé ekonomice" - roční odhad je na 150 milionů eur (asi 3,8 miliardy korun).

Podobné loterie podle agentury AFP existují na Tchaj-wanu a na Maltě. Obdobný pokus v Gruzii loni ztroskotal kvůli slabému finančnímu dopadu.

 

Právě se děje

Další zprávy