Sazka bude mít nové majitele: Kellnera a Komárka

Zdeněk John
24. 9. 2011 0:02
Za tradiční loterijní společnost nabídli částku 3,81 miliardy korun
Foto: Jan Langer

Praha - Novým majitelem zkrachovalé loterijní firmy Sazka bude dvojice miliardářů Petr Kellner a Karel Komárek, kteří stojí za skupinami PPF a KKCG.

Jejich firma nabidla ve veřejné soutěži vyhlášené insolvenčním správcem Josefem Cupkou nejvyšší částku, a to 3,81 miliardy korun.

"Skupiny KKCG a PPF jsou potěšeny, že předložily ve výběrovém řízení na prodej Sazky nejvyšší nabídku. Jsou přesvědčeny, že nabídnutá cena je reálnou, poctivou a tržní cenou za loterijní společnost, která má stále ztrátové hospodaření," uvedly PPF a KKCG v prohlášení.

Až za nimi zůstali další zájemci, tedy Synot a miliardář Pavel Tykač. I jeho nabídka podle informací Aktuálně.cz přesáhla hodnotu Sazky podle znaleckého posudku, tedy tři a půl miliardy korun. Na nabídku PPF a KKCG ale nestačila.

"Vždycky jsme říkali, že je naším cílem prodat Sazku za co nejvyšší cenu a co nejrychleji," komentoval výsledek správce Cupka. Vysvětlil také, proč se rozhodl obálky s nabídkami otevřít ještě v pátek večer, jen hodinu poté, co vypršel termín na podání nabídek. Původně chtěl otevření nechat až na pondělí.

"Změnil jsem názor, abych předešel spekulacím, které mohly naznačovat jakoukoli manipulaci ve výběrovém řízení," dodal. 

Penta se zlobí, nabídla více

Vítězná nabídka je nižší, než kolik ve svém protestnim tendru nabídla investiční skupina Penta. Její nabídka za Sazku zněla na pět miliard korun. Insolvenční správce ji ovšem nebral v potaz, protože nesplnila náležitosti výběrového řízení.

Jeden z budoucích majitelů Sazky - Petr Kellner
Jeden z budoucích majitelů Sazky - Petr Kellner | Foto: Forbes/PPF

Penta předem nesložila půlmiliardovou jistinu do J&T Banky, jak nařizovaly podmínky tendru, ani tak neučinila s nabízenou částkou. Tu má v Komerční bance a potvrzení o tom předá Cupkovi.

Na oznámení vítěze tendru zareagovala skupina Penta ostrým prohlášením, ve kterém obvinila Kellnera a Komárka z nepřátelského převzetí Sazky za asistence "správců a soudců".

"Víc než miliardový rozdíl mezi naší závaznou nabídkou a nabídkou, která byla označena jako vítězná, se nedá označit jinak než jako legalizace krádeže ve stylu devadesátých let pod taktovkou skupin PPF a KKCG," uvedl mluvčí Penty Martin Danko.

Tomu, aby se vítězové tendru stali oficiálně vlastníky tradiční loterijní společnosti, brání ještě některé formální překážky.

Tým insolvenčního správce Cupky nyní musí prozkoumat Kellnerovu a Komárkovu žádost po právní stránce. Zatím zkoumal pouze výši nabízené sumy. Cupka se zavázal, že dokument jeho lidé posoudí co nejrychleji.

Vítěz soutěže musí také do pěti měsíců získat souhlas antimonopolního úřadu. Zde se ovšem neočekává, že by měl úřad nějaké výhrady.

Podle odhadů by tak Sazka mohla změnit vlastníka do konce kalendářního roku.

Tváří Sazky se stal hvězdný Jaromír Jágr. Podívejte se

 

Právě se děje

Další zprávy