Sazce se daří, dluhopisy na arénu rekordně rostou

Hana Vorlíčková
14. 6. 2007 13:15
Hodnota dluhopisů stoupla za pět měsíců o 7,1 procenta

Praha - Zájem o dluhopisy, které vydala loterijní společnost Sazka, rychle roste. Jejich hodnota se od ledna zvýšila o 7,1 procenta, což ukazuje, že se firmě daří.

Emise, která se prodávala ještě v lednu za 103 procenta své nominální hodnoty,  se koncem května obchodovala za 110,5 procenta. 

Aréna se splácí

Sazka vydala dluhopisy v souvislosti s financování Sazka Arény v pražských Vysočanech. Ta byla zkolaudována na jaře 2004 před Mistrovstvím světa v hokeji. Investiční náklady na halu přesáhly sedmi miliard korun, celý projekt Zeleného ostrova, na  kterém aréna stojí, dosahuje přibližně devíti miliard korun.

To, že si dluhopisy vydané Sazkou stojí na trhu více než dobře, potvrzují i analytici. "Zhodnocení 7,1 procenta od začátku roku - to je zajímavý růst, který může indikovat, že emise je úspěšná, alespoň co se aktuálního ohodnocení týče,"  uvádí například Milan Vaníček, hlavní analytik Atlantik FT. 

Vedení Sazky tak navzdory řadě pesimistických předpovědí dokazuje, že financování haly ustojí.

"Za vysokou poptávkou je rekordně vysoké hospodaření Sazky, jednak i nabitý programový plán Arény," tvrdí Zdeněk Zikmund, mluvčí loterijní společnosti.
 
Čistý zisk největší sázkové firmy v zemi byl za uplynulý rok rekordních 1,7 miliardy korun.  Také hospodaření největší sportovní haly v zemi za loňský rok poprvé za tři roky skončilo v zisku. Společnost Bestsport, která je se Sazkou majetkově propojená, a zároveň je provozovatelem haly, vydělala za loňský rok přibližně 115 milionů korun.Rok před tím přitom aréna skončila ve 149milionové ztrátě.

Akce každý třetí den

Za vylepšením hospodaření Arény je jak vyšší počet koncertů a dalších akcí, tak prodej části majetku. Bestsport, který je dceřinou firmou loterijní společnosti Sazka, totiž prodal věcná břemena k pozemkům, na kterých v bezprostředním okolí haly vyroste nové obchodní centrum a hotel.

Pražská Aréna plánuje, že by v ní letos měl proběhnout minimálně stejný počet akcí, jako tomu bylo v uplynulém roce. To se jich uskutečnilo 111. Koncertovala tam zpěvačka Madonna či skupina Red Hot Chili Peppers. Konal se v ní i prestižní basketbalový turnaj Final Four nebo krasobruslařská Holiday on Ice.

Letos v hale vystoupí například Gwen Stefani, Ozzy Osbourne nebo Joe Cocker. "Narozdíl od uplynulého roku zde bude i daleko větší počet multimediálních show," slibuje Zikmund. V této souvislosti se spekuluje o unikátním vystoupení světově proslulé show Cirque du Soleil. O ní se přitom již před rokem zmiňoval v rozhovoru pro média Aleš Hušák, šéf loterijní společnosti. "Rád bych v Sazka Aréně viděl vystoupení Cirque du Soleil. Je to zatím takový můj nesplněný sen," uvedl.  

Sazka dokončila úpis nových dluhopisů, které nahradily původní emisi vydanou v květnu 2004 v souvislosti s financováním výstavby Sazka Areny v červenci uplynulého roku. Emise byla vydána v objemu 215 miliónů eur, se splatností v roce 2021 a úrokem devět procent. Pokud se ale rating loterijní společnosti zvedne, úrokové sazba klesne na 8, 5 procenta. Hlavním manažerem emise je mezinárodní společnost Credit Suisse a finančním poradcem Penta Investments.

 

Právě se děje

Další zprávy