Sarkozy už automobilky nestěhuje, dá jim miliardy eur

Ekonomika Ekonomika
9. 2. 2009 18:30
Automobilky už stěhovat nechce, ostře jej kritizoval Topolánek i slovenský premiér Fico
Nicolas Sarkozy na konferenci Nový svět, nový kapitalismus. Etika, rozvoj, regulace.
Nicolas Sarkozy na konferenci Nový svět, nový kapitalismus. Etika, rozvoj, regulace. | Foto: Reuters

Paříž - Francie po pondělním večeru ví, jaká je cena za pomoc národním automobilkám. Agentura Reuters uvedla, že prezident Nicolas Sarkozy ukončil vleklá jednání o vládní pomoci se zástupci tří super-firem. Na konci je suma 6,5 miliardy eur, tedy přes 180 miliard korun.

Po třech miliardách inkasují automobilky Renault a PSA Peugeot Citroën, zbylou půlmiliardu pak filiálka Renault Trucks, která vyrábí tahače.

"Jde o půjčku rozvrženou do pěti let, s nižšími úroky než by požadovaly banky," napsala agentura.

"Renault a PSA přijaly závazek - a říkám celé Francii, že nesmírně důležitý -  že po dobu vybírání půjčky neuzavřou žádnou továrnu. Musí udělat vše pro to, aby se vyhnuly propouštění," řekl Sarkozy.

Stěhování továren? Ehm, už ne

Francouzský prezident se pak podle internetového vydání deníku Le Monde už vzdal snahy přestěhovat montážní linky automobilek z Česka do Francie.

A slovenský premiér Robert Fico uvedl, že snaha Francie zvýhodňovat výrobu ve Francii je nešťastná a vyvolala by odpověď. "Když se takto začne chovat Francie, tak pošleme domů Gaz de France (vlastník části akcií Slovenského plynárenského průmyslu). Nám se hodí ty peníze, které Gaz de France dostává jako akcionář SPP," řekl Fico.

Francouzský deník dnes na své internetové stránce uvedl, že Sarkozy ustoupil nátlaku českého premiéra Mirka Topolánka.

"Velmi dobře rozumím tomu, když stěhujeme výrobu, abychom získali nový trh v Brazílii. Vyrábět ale v cizině auta, která se prodají pak ve Francii, to už se dá přijmout mnohem hůře," citoval Le Monde Sarkozyho, který se tak navážel do šéfa PSA Peugeot Citroën Christiana Streiffa.

"Nicméně po protestech Mirka Topolánka, českého premiéra a předsedy Evropské rady, Sarkozy hodil ručník do ringu ohledně relokalizace (návratu) některých montážních linek do Francie," napsal Le Monde.

Topolánek dnes po jednání vlády Sarkozyho znovu za slova o přesunu výroby kritizoval. Uvedl, že takové počínání je špatná zpráva pro všechny malé členské země Evropské unie.

 

Právě se děje

Další zprávy