Rýže zlevňuje. V českých obchodech to zatím nepoznáte

Tereza Holanová Tereza Holanová
21. 2. 2012 19:45
Vysoké úrodě napomohlo příznivé počasí v Indii, Číně nebo ve Vietnamu
Foto: Jaroslav Jiřička

Singapur - Rýže na světových burzách zlevňuje. Za poklesem ceny stojí přebytek komodity, které je letos nejvíce za posledních deset let. Odborníci předpokládají, že produkce letos vzroste o 2,6 procenta na 462,75 milionu tun.

Zásoby rýže dosáhly podle agentury Bloomberg na nejvyšší úroveň od roku 2003. Indie by podle očekávání analytiků měla letos sklidit rekordních 102 milionů tun a vyvézt 6,5 milionu tun rýže. To by bylo nejvíce od roku 1960.

Nárůst se očekává také u hlavního producenta, tedy Číny. Úroda tu má být meziročně o 2,6 procenta vyšší a činit by měla 140,5 milionu tun.

Na zlevnění se může projevit také vyšší aktivita Indie, která na  rozdíl od loňského roku neomezuje svůj export. Na trhy by tak měla dodat zhruba o tři miliony tun rýže více. Vyšší nabídka logicky stlačí ceny dolů.

Aktuální pokles světových cen činí 15 procent. Exportéři v nejbližší době očekávají pokles na 500 dolarů za tunu, což by bylo nejméně od loňského června.

Méně katastrof

Ke zvýšení úrody došlo, tak jako u každé jiné zemědělské komodity, díky dobrému počasí.

"V tomto marketingovém roce byly příznivé podmínky v jižní i jihovýchodní Asii, kde se pěstují největší objemy rýže ve světě," potvrzuje analytik X-Trade Brokers Jiří Tyleček.

Ten také připomíná, že v uplynulých měsících nedošlo v zemích, které rýži pěstují nejvíce, k žádným velkým přírodním katastrofám, jako tomu bylo v minulých letech na Filipínách nebo v Pákistánu. Tam záplavy zničily podstatnou část úrody.

Ceny v obchodech se zatím nezmění

Pokles na burze se podle Tylečka nijak zásadně neprojeví do cen v obchodech. Ke změnám cen v maloobchodních prodejnách by při prudkém cenovém výkyvu došlo až za několik měsíců.

Obchodníci se totiž obvykle předzásobují a nakupují komoditu v rámci dlouhodobých kontraktů za předem smluvenou cenu.

"Nicméně, pokud ceny klesají, stává se tento způsob obchodování nevýhodným," připomíná Tyleček - podnikatelé pak platí více, než kolik plodina aktuálně stojí.

Na snižování cen rýže reagují například farmáři z USA, které jsou pátým největším vývozcem. Podle Asociace amerických pěstitelů rýže již část z nich uvažuje, že se namísto rýže zaměří na jiné, ziskovější plodiny.

"Sójové boby nebo kukuřice se vyplatí více," komentuje prezident asociace Dwight Roberts, podle něhož rýže jednoduše přestává být atraktivní.

Rozhodne počasí

Jak se budou ceny rýže vyvíjet dál, je přitom složité předpovídat, protože nejdůležitějším faktorem je právě počasí, které se odhaduje jen velmi těžce. Kromě toho může mít na zdražování nebo zlevňování vliv také aktivita spekulantů.

"Pokud ale nepřijde nějaký zásadní výkyv, očekávám v tomto roce spíše stagnaci," uvádí Tyleček pro Aktuálně.cz.

Hlavními vývozci rýže jsou podle Bloombergu aktuálně Indie, Thajsko a Vietnam. Tato trojice zemí zajišťuje 59 procent veškerého exportu.

 

Právě se děje

Další zprávy