Rychlý internet má 92 % firem, vlastní web jen 80 %

ČTK ČTK
19. 3. 2013 13:08
Český statistický úřad zkoumal, jak jsou na tom české firmy s internetem
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Podíl tuzemských podniků s vysokorychlostním připojením k internetu se za deset let zvýšil čtyřikrát na 92 procent. Česko se tak dostalo na evropský průměr. Internetovou přípojku mělo loni 97 procent firem s více než deseti zaměstnanci. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Zatímco v roce 2002 se více než polovina podniků připojovala prostřednictvím klasické vytáčené linky a DSL technologie byly na úplném začátku, v lednu loňského roku již DSL využívalo 60 procent podniků. Devět z deseti podniků má připojení rychlejší než dva Mbit/s, v roce 2002 to bylo jedno procento.

Webové stránky mělo loni 80 procent firem, v roce 2000 mělo vlastní web 40 procent podniků. Třetina firem má v současnosti web i v jiném jazyce než v češtině.

Více než polovina podniků zaslala fakturu elektronickou cestou a tři čtvrtiny z nich takto fakturu přijaly. Elektronickou fakturu ale vystavilo jen 13 procent firem.

Elektronický nákup uskutečnilo před dvěma lety 44 procent firem, 26 procent podniků své zboží nebo služby elektronickou cestou prodávalo. Tržby z těchto prodejů tvořily téměř čtvrtinu celkových tržeb.

 

Právě se děje

Další zprávy