Rychlíky nebudou žluté. Stát dal zakázku Českým drahám

Tomáš Fránek
3. 12. 2009 13:35
Ministerstvo dopravy uzavřelo smlouvu na deset let s Českými drahami
Foto: České dráhy

* Ministerstvo dopravy chce konkurenci na rychlíkové tratě, ale až později * Student Agency chystá žalobu do Bruselu * České dráhy mají zajištěný kontrakt na deset let, jen příští rok dostanou čtyři miliardy

Brno - České dráhy získaly během dvou dnů další lukrativní zakázku - uzavřely s ministerstvem dopravy smlouvu na provoz rychlíků na deset let.

Příští rok zaplatí stát drahám čtyři miliardy korun. Smlouva začne platit 1. ledna 2010 a bude trvat do konce platnosti jízdního řádu pro sezónu 2018/2019.

Večerní smlouva

Ministerstvo chce podle smlouvy otevírat rychlíkové spoje také pro konkurenci, ale postupně. "Ministerstvo podle smlouvy může během deseti let její účinnosti otevřít pro soutěžní výběr přepravce až 75 procent trhu, přičemž v jednotlivých letech může být otevřeno maximálně 15 procent původního rozsahu trhu," uvedlo ministerstvo ve zprávě.

Ministr Gustáv Slamečka uzavřel smlouvu včera bez jakékoliv publicity, zprávu o uzavření smlouvy zveřejnil úřad teprve dnes.

Českými rychlíky se ale budou zabývat úředníci v Bruselu. Majitel společnosti Student Agency Radim Jančura, který měl o provozování rychlíkových tratí zájem, totiž deníku Aktuálně potvrdil, že si na postup státu v případě rychlíků bude stěžovat. "Jestli to bude jedna velká stížnost na rychlíky a na postup krajů nebo dvě stížnosti, se zatím nerozhodlo. Stěžovat si ale budu," řekl Jančura, jehož rychlíky měly státu ušetřit miliardy.

Odbory tlačily

Ministerstvo dopravy původně slibovalo, že první trať zpřístupní ve výběrovém řízení i konkurenci ČD co nejdříve, po nátlaku dopravních odborů ale svoje rozhodnutí změnilo. Odboráři totiž zatlačili pod hrozbou stávky na premiéra Jana Fischera mimo jiné i s požadavkem, aby se výběrová řízení pro dálkové trati odsunula až po přijetí nového zákona o veřejné dopravě. A uspěli. První soukromé rychlíky by tak mohly vyjet až v roce 2011 a jenom na 15 procentech trhu.

Už včera uzavřely všechny kraje s Českými drahami smlouvy na provozování regionální dopravy. Kraje tak zaplatí za krajskou dopravu příští rok osm miliard korun, z toho 2,7 miliardy přispěje krajským rozpočtům stát.

 

 

Právě se děje

Další zprávy