Ryanair zvýší cenu palivových poplatků

Tereza Holanová Tereza Holanová
26. 7. 2011 11:26
Nízkonákladové létání s Ryanairem zdraží, protože se zvyšují ceny paliv

Dublin - Létání s Ryanairem zdraží. Důvodem je rostoucí cena paliv, oznámila společnost v úterý.

Podle tiskové zprávy, kterou Ryanair zveřejnil na svém webu, se poplatky irské nízkonákladové společnosti zvýší do března 2012 v průměru o 12 procent.

Ryanair informoval, že pro letošní rok nakoupil již 90 procent potřebného paliva, a to za cenu 86 dolarů (1460 Kč) za barel, což je o 18 procent více než v loňském roce.

„Vyšší ceny paliv se projeví v nepatrném zdražení našich poplatků, které však budou stále nižší než v roce 2007," říká náměstek generálního ředitele Ryanairu Howard Miller pro BBC News.

Miller navíc zdůrazňuje, že i dnes platí Ryanair za palivo méně, než je jeho současná tržní cena. Na spotovém trhu se palivo aktuálně prodává za 118 dolarů (2000 Kč) za barel.

Kromě zvýšení palivových poplatků, které tvoří nezanedbatelnou část celkové ceny letenky, se Ryanair chystá na zdražení paliv reagovat také omezením letů v zimním období.

Dále začaly aerolinky nabízet rezervaci sedadel, která stojí 10 euro. Doposud platilo, že si každý pří nástupu do letadla mohl sednout kamkoliv, kde bylo volno.

Zlepšení bylo jen nepatrné

Přestože se Ryanairu letos daří lépe než v roce 2010, výsledky jsou horší, než ekonomové očekávali.

Provozní zisk společnosti činil ve druhém čtvrtletí tohoto roku 139,3 milionu eur (3,4 mld. Kč), což je o polovinu více než ve stejném období v roce 2010. Analytici ovšem předpovídali, že zisk přesáhne 150 milionů eur.

Na zisku se nepodílí pouze tržby z prodaných letenek a občerstvení, které lze v letadle koupit, ale také další zboží, které se na palubě prodává. Sem patří například stírací losy, parfémy nebo bezdýmové cigarety.

Za slabšími výsledky ve druhém čtvrtletí 2010, se kterým současná čísla srovnáváme, navíc nestála ekonomická krize, ale „zbytečné uzavření vzdušného prostoru" v Evropě, tvrdí šéf Ryanairu Michael O´Leary.

Kvůli omezením způsobených erupcemi islanské sopky Eyjafjallajökull musel Ryanair v dubnu a květnu 2010 zrušit 9400 letů.

Irské low-coastové aerolinky v současné době provozují přes 1500 letů denně na více než 1300 trasách v 27 zemích. Flotila Ryanairu čítá 272 letadel, do roku 2013 by se toto číslo mělo zvýšit na 300.

 

Právě se děje

Další zprávy