Ryanair chce opět ovládnout konkurenční Aer Lingus

ČTK ČTK
29. 8. 2012 16:58
Rynair hodlá ke zmírnění obav regulátory nabídnout ústupky

Brusel - Evropská komise zahájila hloubkové vyšetřování navrhovaného převzetí irské letecké společnosti Aer Lingus nízkonákladovými aeroliniemi Ryanair.

Mluvčí komise Simon O'Connor oznámil, že komise by měla o zablokování nebo povolení navrhované dohody rozhodnout do 14. ledna.

Ryanair a Aer Lingus jsou hlavními přepravci z Dublinu. Na mnoha trasách mezi Dublinem a dalšími evropskými městy působí pouze tyto dvě letecké společnosti. EK již jednou pokus Ryanairu o převzetí Aer Lingus zamítla, v roce 2007. Ryanair minulý týden uvedl, že nabídne ústupky, aby zmírnil obavy regulátora, blíže je však nespecifikoval.

Ryanair nabídl v červnu za Aer Lingus 700 milionů eur (17,4 miliardy Kč). Aer Lingus však převzetí odmítá a vyzval své akcionáře, aby nabídku nepřijali. Pro Ryanair je to již třetí snaha o převzetí svého irského konkurenta od jeho vstupu na burzu v roce 2006.

Ryanair již vlastní 30 procent akcií

První pokus zamítla EK, druhý pak ukončil sám Ryanair, protože o jeho nabídku nevyjádřilo zájem dostatek akcionářů. Ryanair je již v současnosti největším akcionářem Aer Lingus, ve kterém vlastní téměř 30 procent akcií. Druhá je irská vláda s podílem 25 procent.

Ryanair v reakci na prohlášení komise uvedl, že kvůli vyšetřování jeho nabídka vyprší. Je však připraven ji předložit znovu, pokud komise spojení schválí. Aer Lingus dodal, že očekává odmítnutí nabídky, protože počet tras, na kterých si aerolinie konkurují, je nyní vyšší, než byl při předchozí nabídce, kterou komise zamítla.

Generální ředitel Ryanairu Michael O'Leary argumentuje, že vláda musí prodat Aer Lingus, protože potřebuje hotovost, a bylo by mnohem lepší, kdyby aerolinie prodala jiné irské firmě. Dalším možným zájemcem jsou Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů, které letos koupily v Aer Lingus tři procenta akcií a vyjádřily zájem o podíl státu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Letecká doprava.

 

 

Právě se děje

Další zprávy