Ryanair chce nahradit ČSA. "Stejně zkrachují," tvrdí

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 3. 2010 16:40
Ryanair nabízí svou flotilu Letišti Praha jako náhradu za ČSA. Musí prý ale snížit poplatky.

Praha - Majitel nízkonákladových aerolinek Ryanair nejde pro ostrá prohlášení daleko. Že se ani po letech v leteckém byznysu hrany vystupování irského rebela Michaela O'Learyho neobrousily, se dnes přesvědčily i České aerolinie.

Ryanair totiž dnes kontaktoval jejich domovské Letiště Praha s nabídkou, že na Ruzyni se šesti letadly operujícími na více než 33 linkách nahradí ČSA. Irský dopravce je totiž toho názoru, že ČSA brzy zkrachují.

"Ryanair poslal návrh pražskému letišti Ruzyně poté, co se ČSA přiblížila ještě více k bankrotu. A to tím, že použila téměř celou svoji flotilu jako zástavu proti bankovním úvěrům, čímž ČSA znemožňuje svoji další činnost běžného leteckého provozu. Ryanair se vyjádřil, že jeho plán by vyplnil veškeré mezery v provozu způsobené kolapsem ČSA," uvádějí aerolinky v prohlášení na svých internetových stránkách.

Jedinou podmínkou této "laskavé" nabídky je, aby Letiště Praha snížilo své současné poplatky, které jsou podle názoru Irů příliš vysoké.

ČSA: je to jen další kampaň Ryanairu

Napadené aerolinky nad prohlášením Ryanairu jen kroutí hlavou. Krok irské firmy označily za účelový útok, který je v rozporu s férovou hospodářskou soutěží.

"Jde o typickou propagační kampaň, jaké společnost Ryanair často podniká na úkor svých konkurentů. České aerolinie razantně odmítají Ryanairem podsouvané  hodnocení své hospodářské situace, které je zcela lživé a vykonstruované," komentovala to mluvčí aerolinek Hana Hejsková.

Příliš vážně nebere výpad ani Letiště Praha. A výzvu ke snížení poplatků odmítá.  "V souvislosti s dnešním tiskovým prohlášením letecké společnosti Ryanair Letiště Praha konstatuje, že vítá každou iniciativu od leteckých dopravců. Se všemi pravidelně jednáme. Naším hlavním cílem je především to, aby byly z naší strany pro všechny letecké společnosti nastaveny stejné podmínky," upozornila mluvčí letiště Michaela Lagronová.

Zdůraznila, že ač je podíl ČSA na provozu letiště téměř poloviční, má stejné podmínky jako Ryanair, který momentálně naplňuje dvě procenta provozu letiště.

Sám O'Leary se proslavil například tím, že na tiskové konferenci o transatlantických letech "sliboval" jako část servisu v byznys třídě i orální sex. Před měsícem zase vyzval na závod kolem Trafalgarského náměstí ředitele konkurenčních EasyJet, aby tak urovnali své spory. Generální ředitel EasyJet totiž žaluje O'Learyho poté, co jej reklamy Ryanair zpodobnily jako ulhaného panáčka Pinocchia s odkazem na aktuální výsledky EasyJetu.

 

Právě se děje

Další zprávy