RWE Transgas se propadl do ztráty 4,86 miliard

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
5. 5. 2011 11:40
Důvodem jsou nevýhodné dlouhodobé smlouvy i odliv klientů
Společnost vykázala ztrátu 4,86 miliardy
Společnost vykázala ztrátu 4,86 miliardy | Foto: RWE

Praha - Do ztráty dosahující téměř pět miliard korun,přesněji 4,86 miliard, se v loňském roce propadl plynárenský gigant RWE Transgas. O rok dřív přitom vykázal zisk před zdaněním přesahující deset miliard korun.

Podle ČTK jsou důvodem nevýhodné dlouhodobé kontrakty na nákup plynu. Celkový zisk po zdanění skupiny RWE za rok 2010 dosáhl 14,53 miliardy korun, což je o 36 procent méně než v roce 2009.

"RWE Transgas čelil znevýhodnění dlouhodobých kontraktů vůči nákupům zemního plynu na spotových trzích. Tento fakt spolu se sílící konkurencí pak vedl ke ztrátám zákazníků u našich regionálních plynárenských společností," uvedl předseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann.

Na hospodářském výsledku RWE Transgas se loni negativně odrazila také tvorba účetní rezervy pro pokrytí ztrát z obchodu s plynem v následujících letech. Tržby RWE Transgas loni vzrostly o 16 procent na 118 miliard korun.

Kvůli nevýhodným dlouhodobým kontraktům vyvolalo RWE loni jednání se společností Gazprom export o změně kupní ceny plynu tak, aby odrážela podmínky na trhu. "Nedostatek pokroku v těchto jednáních nás loni v prosinci donutil zahájit rozhodčí řízení," dodal Herrmann.

RWE je nejsilnějším hráčem na tuzemském trhu s plynem. Na konci loňského roku dodávala firma zemní plyn téměř 2,2 milionu zákazníků.

 

Právě se děje

Další zprávy