RWE opět zdražuje plyn. Letos již počtvrté a teď o 9%

Radek Pecák Radek Pecák
23. 11. 2011 13:53
Celkem se za letošek cena plynu zvýšila již o třicet procent
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - V průměru o devět procent zdraží od 19. prosince plyn pro domácnosti skupina RWE. Vyšší ceny souvisí s oslabením kurzu koruny vůči americkému dolaru, sdělil agentuře ČTK mluvčí společnosti Martin Chalupský.

Na nové ceníky upozornil server lidovky.cz. RWE letos zdražuje plyn již počtvrté. V součtu se letos plyn odběratelům zdražil o 30 procent.

Průměrná domácnost, která plynem vaří, ohřívá vodu a topí, tak bude muset měsíčně platit o 240 korun měsíčně více. Domácnostem, které plynem jen vaří, se zdraží dodávky o 11 korun.

Další brzké zdražení prý nehrozí

"Kvůli masivnímu oslabení koruny se nám prodražují nákupy plynu, který pořizujeme za dolary. Pokud bychom nepřistoupili ke zvýšení cen, způsobilo by nám to do konce roku ztráty v řádu stovek milionů korun," řekl Chalupský.

Vývoj na měnovém trhu a také vyšší ceny ropy letos nutily plynárenské společnosti opakovaně zdražovat. Chalupský předpokládá, že když se tyto hlavní faktory na začátku příštího roku budou vyvíjet bez výrazných výkyvů, firma by znovu v brzké době zdražovat neměla.

Podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) od příštího roku zdraží domácnostem také elektřina, a sice o 3,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy