Ruzyňské duty free se nevyplatí, je dražší než Londýn

ČTK ČTK
10. 1. 2012 11:40
Na Ruzyni je dráž než na velkých letištích Evropy, a to o desítky procent
Zkrátit si v bezcelní zóně na Ruzyni čekání nakupováním se nevyplatí - je dražší než na jiných letištích v Evropě.
Zkrátit si v bezcelní zóně na Ruzyni čekání nakupováním se nevyplatí - je dražší než na jiných letištích v Evropě. | Foto: Jan Langer

Vídeň - Zboží, které prodávají bezcelní obchody na letišti v pražské Ruzyni, je výrazně dražší než to, jež nabízejí duty free shopy jinde v Evropě. Vyplývá to z průzkumu rakouského autoklubu ÖAMTC, který porovnal ceny na letištích v jedenácti evropských městech.

V porovnání s letišti ve Vídni, Římě, Londýně, Paříži nebo Bruselu dopadla Praha dobře jedině co do cen tabákových výrobků. "Ceny ostatních výrobků tam byly někdy i výrazně vyšší než na jiných letištích," uvádí ÖAMTC.

Ve srovnání nejlépe dopadly bezcelní obchody na londýnském letišti Heathrow. Zde si zákazníci mohli koupit parfém značky Hugo Boss v přepočtu za necelých 34 eur (878 korun), na Ruzyni za něj museli zaplatit v přepočtu 61,7 eur (1593 korun).

Rozdíl v cenách je obrovský: v Londýně se stejný parfém prodával o skoro 84 procent levněji než v duty free shopech na pražském letišti.

ÖAMTC proto upozorňuje, že nákupy na letištích nemusí být vůbec tak výhodné, jak si lidé často myslí. Podle průzkumu, který se konal mezi loňským srpnem a listopadem, se vyplatí nechat nákupy na dobu těsně před odletem třeba ve Vídni. V obchodech na tamním letišti byly v porovnání s prodejnami v centru města levnější hlavně parfémy a alkohol.

 

Právě se děje

Další zprávy