Růst cen začal. Ale zdražování je stále velmi mírné

Zdeněk John
11. 1. 2010 9:18
Inflace v roce 2009 činila přesně procento.
Víkendový nával v brněnské Olympii.
Víkendový nával v brněnské Olympii. | Foto: Veronika Skálová

Praha - Do Česka se vrátil mírný růst cen. Po měsících, kdy hlavně potraviny i další zboží držely inflaci u bodu mrazu, se v prosinci takzvané spotřebitelské ceny zvýšily o procento, oznámil ráno Český statistický úřad.

Je to nejvyšší meziroční přírůstek od června loňského roku. Stále to však znamená, že růst cen je jen velmi mírný a v souladu s tím, co očekává Česká národní banka.

Za celý rok 2009 se ceny v Česku zvýšily shodou okolností také o jedno procento.

V prosinci ovlivnil inflaci hlavně růst cen benzinu a nafty (zdražily o 15 procent), potravin a bydlení. Podražily nájmy, ale také elektřina a teplo.

V inflaci se tak velmi výrazně projevuje ekonomická krize, která propukla v roce 2008, ale nejcitelnější dopady lidé a firmy zaznamenali loni. Růst cen o pouhé procento za rok je druhá nejnižší inflace od listopadu 1989 - a také hodnota výrazně nižší než loni, kdy byla 6,3 procenta.

"Tento vývoj ovlivnila řada faktorů:  pokles cen potravin a nealko nápojů o 3,9 procenta, pohonných hmot o 11,8 procenta, automobilů o 9,2 procenta. Regulované ceny (například nájemné, elektřina), teplo) vzrostly o 8,1 procenta," píše ČSÚ v komentáři k výsledkům inflace.

Analytici předpovídají, že ani v dalších měsících se výrazný nárůst cen nedá čekat. Připouštějí pouze menší zvyšování cen, a to kvůli lednovému zvýšení nepřímých daní. Rychlému růstu cen totiž brání pouze pozvolné oživení ekonomiky.  

 

Právě se děje

Další zprávy