Rusové nabízí k prodeji Vítkovické železárny Evraz

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
10. 5. 2013 12:34
V Ostravě se právě rozhoduje o osudu hutní firmy Evraz Vítkovice Steel
Ilustrační foto: ocelárna
Ilustrační foto: ocelárna | Foto: Reuters

Ostrava  - V Ostravě se právě rozhoduje o osudu hutní firmy Evraz Vítkovice Steel (EVS). Ruský vlastník, ocelářská skupina Evraz, většinově ovládaná magnátem Romanem Abramovičem, ostravskou dceru nabízí k prodeji. Není jisté, zda k němu skutečně dojde - na prodej ocelářských aktiv je mimořádně špatná doba, píše ve čtvrtečním vydání deník Insider.

"Už loni obdržela společnost Evraz několik nabídek na prodej EVS. Do oznámení rozhodnutí o prodeji jsou zájemci na základě jejich vlastní žádosti pro veřejnost neznámí," citoval Insider mluvčího firmy Jaromíra Krišicu.

"Zatím nebylo učiněno žádné rozhodnutí, proces vyhodnocení by měl být ukončen v nejbližší době, o výsledku budeme informovat," uvedl bez dalších detailů.

Insider s odvoláním na dobře informované zdroje uvádí, že Evraz jedná především s ArcelorMittalem. Podnikání obou je těsně provázáno, ocelárna Evrazu odebírá z vysokopecního závodu ArcelorMittalu surové železo. Výroba pro Evraz  (pokud běží, což bývá nárazově), představuje skoro třetinu produkce vysokých pecí ArcelorMittalu.

Mluvčí ArcelorMittalu spekulace o jednání s Evrazem odmítá komentovat, to ale neznamená, že neběží, mlčenlivost u neuzavřených obchodů je obvyklá.

V ostravských podnikatelských kruzích se rovněž spekuluje o dalších, blíže nespecifikovaných zájemcích z Ruska. Zřejmě proto, že se kolem prodeje Evrazu pohybují dva muži s dobrými kontakty na ruský byznys.

BYZNYS v deníku Insider:
Kdo jsou prostředníci prodeje Evrazu? A jak situace firmy ovlivní další hráče v regionu?

 

Právě se děje

Další zprávy