Rusnok: Nadprůměrná úroda obilí půjde na odbyt

ČTK ČTK
31. 8. 2013 19:40
Vláda se podle něj bude snažit dále zlepšit podmínky pro zemědělce.
Jiří Rusnok
Jiří Rusnok | Foto: Ludvík Hradilek

České Budějovice - Premiér v demisi Jiří Rusnok se nebojí o odbyt obilí a řepky z letošní nadprůměrné úrody. Výkupní ceny obilí vláda sice ovlivnit nemůže, ale podmínky pro život na venkově ano, řekl na Národních dožínkách v Českých Budějovicích.

Připomněl, že za poslední roky se do rozvoje venkova investovalo přes deset miliard korun. Ani v nastávajícím programovacím období nebudou dotace v této oblasti nižší. Uvedl, že vláda se teď ještě více zaměří na podporu kvalitních domácích potravin.

"Výnosy byly nadprůměrné a určitě to pomůže nám všem. To, co můžeme ovlivnit jako vláda ČR jsou podmínky, za kterých hospodaříte. Podstatné je, abychom na venkově zajistili takové podmínky pro život a pro vaši práci, které budou znamenat, že lidé na venkově budou rádi žít," uvedl premiér na dožínkách, kterými dnes třetím dnem pokračuje agrosalon Země živitelka.

Vláda se chce podle něj zaměřit více na podporu kvalitních českých potravin. Připomněl, že Česká republika je součástí EU a musí se řídit pravidly společné evropské zemědělské politiky, nicméně má stále dost nástrojů.

"Myslím, že je dnes už správně využíváme a jde o to, aby to nebyla nějaká kampaň, ale trvalá snaha o to vymýtit všechny, kteří se snaží nepoctivým způsobem zbohatnout na tom základním, co každý z nás potřebuje, to je na potravinách," zdůraznil.

Stát také bude podporovat všechny marketingové aktivity typu Klasa, regionální potraviny a farmářské trhy.

Podle aktuálních údajů ministerstva zemědělství bude letošní úroda určitě lepší, než předpokládal v půlce srpna zveřejněný druhý letošní odhad Českého statistického úřadu (ČSÚ). U obilí je hektarový výnos zatím zhruba o pětinu vyšší, úroda řepky bude nejspíš největší v historii.

 

Právě se děje

Další zprávy