Rusnok: Dálnici D8 lze dokončit včas, i přes sesuv půdy

ČTK ČTK
21. 10. 2013 12:57
Dosluhující premiér to řekl po jednání se saským premiérem Stanislawem Tillichem.
Sesuv na D8.
Sesuv na D8. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Rozestavěný úsek dálnice D8 lze dokončit v roce 2015, tedy v řádném termínu, i když stavbu zkomplikoval sesuv půdy.

Oznámil to dosluhující premiér Jiří Rusnok po jednání se saským premiérem Stanislawem Tillichem. Rusnok označil dokončení dálnice za klíčové.

Rozestavěnost dálnice je "jedna velká ostuda", řekl. Podle něj sesuv půdy dostavbu prodraží, ale s tím si vláda musí poradit.

Dálnice D8 spojuje Prahu přes saskou metropoli Drážďany s Německem, na české straně ale kus stále chybí. Stavbu narušil v červnu sesuv svahu o rozměrech 200 krát 500 metrů na rozestavěnou dálnici nad obcí Litochovice. Náklady na nápravu se mají pohybovat v řádech stovek milionů korun. Nutný je geotechnický průzkum.

Rusnok předpokládá, že vláda se dostavbou dálnice bude brzy znovu zabývat. Chce od ministerstva dopravy znát detaily aktuálního stavu.

Dostavba chybějícího úseku dálnice měla stát asi čtyři miliardy korun, v letošním roce na ni bylo připraveno 1,7 miliardy.

O její trasu přes České středohoří se vedou už od 90. let ekologické spory. Mezitím automobilová doprava na sever do Německa zhoustla natolik, že po obou objízdných trasách přes Ústí nad Labem a Teplice jezdí až 10 tisíc aut denně.

 

Právě se děje

Další zprávy