Rusku hrozí masové nepokoje, hospodářství se hroutí

Karel Toman
17. 2. 2009 15:55
Ruský kapitalismus je na konci s dechem
Moskva už má za sebou několik protestů proti finanční krizi, respektive vlažnému přístupu vlády k řešení. Demonstrantka drží plakát s nápisem "Ne škrtům".
Moskva už má za sebou několik protestů proti finanční krizi, respektive vlažnému přístupu vlády k řešení. Demonstrantka drží plakát s nápisem "Ne škrtům". | Foto: Reuters

Moskva - "Stačí jediná jiskra a vzplane celý Ural." Tohle varování nespokojeného dělnického aktivisty z Magnitogorska není podle časopisu Newsweek nijak přehnané. Ve skutečnosti už na něj může být pozdě.

"V Rusku začíná nevratná změna národní psychologie, která spustí kolaps pompézního kapitalismu," shrnul nálady společnosti v deníku Pravda profesor Nikita Pokrovskij.

"Je to situace srovnatelná s rozpadem Sovětského svazu," je přesvědčen Ian Bremmer, prezident konzultační společnosti Eurasia Group, který považuje osud Ruska za největší riziko roku 2009. "Musíme si uvědomit, že Rusko se teď může vydat jakýmkoliv směrem," upozorňuje Bremmer.

Zvlášť nebezpečný je teď vývoj na Urale (viz infobox).

Putin nedodržel slovo

Důvod vážně hrozící politické nestability v Rusku je jediný: Putin nesplnil, co Rusům sliboval výměnou za jejich loajalitu. Současná hospodářská recese naplno odhalila, že zemi nezmodernizoval a slibovaný blahobyt nepřinesl.

Sud s prachem: ,,Monoměsta" na Urale

  • Největší nebezpečí masových nepokojů v Rusku představují tak zvaná „monoměsta". Ještě od stalinské éry jsou závislá často na jednom nebo dvou obřích průmyslových závodech. Ty teď ale krize táhne ke dnu.
  • Nejvíc to pociťuje ocelářský Ural, od léta totiž klesla poptávka a cena oceli o polovinu a podniky zavírají nebo nemají na mzdy pro dělníky.
  •  „Pro tyhle chlapy neexistuje skoro žádná záchranná síť. Nemají práci ani nikoho, kdo je podpoří. Co udělají? Vyjdou do ulic," obává se bezpečnostní analytik Ian Bremmer.
  • Podobných „monoměst" je přitom v Rusku na 1500, a žije v nich čtvrtina populace
Zdroj: Newsweek

"Reálné mzdy rostou o 16%. To je odpověď na vaši otázku," vysvětloval Putin ještě vloni v dubnu časopisu The Economist, proč v Rusku prakticky neexistuje opozice. Uplynulo sotva půl roku a všechno je vzhůru nohama.

Ropa, takřka jediný tahoun ruského růstu, se z loňských 147 dolarů za barel propadla na 40 dolarů. Letošní státní rozpočet přitom počítá s cenou 70 dolarů za barel a skončí zřejmě v obrovském deficitu.

Burza od léta klesla o neuvěřitelných 75 procent a její pád provází dvojciferná inflace. Podle odhadů banky Morgan Stanley se ruská ekonomika letos zmenší o 3,5%.

Padne polovina ruských bank

Putin sice z části ropných zisků v minulosti vytvořil rezervní fond. Ten ale rychle zchudl kvůli pádu rublu, který od srpna ztratil skoro čtvrtinu hodnoty. Rychle se tenčí i devizová část fondu, třetinu z jeho 650 miliard "petrodolarů" totiž použila Moskva právě na obranu své měny.

Právě na tomto rezervním fondu přitom závisí plány ruské vlády na záchranu tamní ekonomiky. A ty rozhodně nebudou levné. Ruská Centrální banka například předpovídá, že polovina soukromých bank v Rusku letos padne.

To ještě víc postihne už tak trpící podniky. Ty často vlastní ruští oligarchové a chystaná vládní pomoc tak bude směřovat jim. A k nelibosti "obyčejných" lidí ji zřejmě bude provázet všudypřítomná korupce.

Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Na protivládní nepokoje se už ostatně chystá i Kreml. Ve třech největších městech včetně Moskvy zřídil velící "střediska zvláštního určení", Duma přijala nové zákony, které označují "účast na masových nepokojích" za zločin proti státu.

Demonstrace už ve skutečnosti začaly. Ve Vladivostoku, Novosibirsku, Volgogradu, Ulan-Ude ale i samotné Moskvě a stovkách menších měst lidé protestují proti ztrátě zaměstnání, nevyplaceným mzdám a korupci.

Nacionalismus je na vzestupu

Zatím se protesty daří držet na uzdě. Při masových nepokojích ale nebude dost policistů na to, aby zastavili protesty silou," upozorňuje bývalý plukovník KGB a předseda Bezpečnostního výboru Dumy Genadij Gudkov.

S masovým propouštěním mezitím v Rusku sílí nacionalismus. V Moskvě se v odpadkovém koši našla hlava tádžického dělníka, na internetu kolovalo video ruských neonacistů stínajících dva imigranty. Vloni bylo v Rusku zabito 96 cizinců a 410 dalších zraněno. Oproti roku 2007 to je třetinový nárůst.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Jak zmírnit dopady krize? Blogeři hledají odpověď 
 

Právě se děje

Další zprávy