Rusko chce české zboží a přátelské politiky

Hana Vorlíčková, hpv
25. 9. 2008 14:06
Prohlášení politiků škodí obchodu, tvrdí byznysmeni
Mluvčí Gazrpomu ukazuje dokument o jednání s Běloruskem o cenách plynu v příštím roce. Gazprom dal Minsku ultimátum, v němž hrozí, že zítra vypne kohoutky.
Mluvčí Gazrpomu ukazuje dokument o jednání s Běloruskem o cenách plynu v příštím roce. Gazprom dal Minsku ultimátum, v němž hrozí, že zítra vypne kohoutky. | Foto: reuters

Praha/Brno - Rusové chtějí české zboží a služby. Zároveň požadují, aby představitelé Česka byli k jejich zemi vstřícní.  

Byznysmeni, kteří v Rusku podnikají dokonce tvrdí, že silná prohlášení Čechů na adresu ruské politiky jim kazí obchody. To potvrzuje například Václav Petříček, šéf Komory SNS, který dodává: „Česká republika nepotřebuje silná ideologická prohlášení, ale praktický a profesionální přístup k zahraničnímu obchodu.  
 
Rozvíjet obchod mezi Ruskem a Českem se přitom v posledních letech daří. „V roce 2007 dosáhl celkový obrat výměny zboží a služeb 8,5 miliardy amerických dolarů. Za první pololetí tohoto roku je to již 6,5 miliardy. To znamená, že oproti uplynulému roku je to asi šedesátiprocentní přírůstek," říká Petříček.

Rusové mají zájem především o české obráběcí stroje, o spolupráci na rekonstrukci ruských podniků, nebo o výstavbu obytných domů, či spaloven odpadů. Trvale vysoká je i poptávka po infrastrukturních investicích. Roste ale i zájem o osobní automobily Škoda.

Miliardáři i státní firmy

„Velmi dobře se v Rusku daří například firmám ČKD Praha, ČEZ, Silostroj Turnov, Sigma Pumpy, ale i mnohým dalším," tvrdí Petříček.

Na východě svůj byznys rozvíjí i řada českých miliardářů. Mezi ně patří určitě společnosti naftaře Karla Komárka (KKCG), nebo finančníků Petra Kellnera (PPF) či Patrika Tkáče (J&T). 

Petr Kellner například přivedl do Moskvy splátkovou společnost Home Credit. Ruská média však o Kellnerovi informovala v poslední době především ve spojení s pojišťovnou Ingosstrach a jeho sporem s oligarchou Olegem Děripaskou.

Karel Komárek zase navázal spolupráci s ruským gigantem Gazprom. Komárkovy Moravské naftové doly (MND) a firma Vemex, kterou Gazprom vlastní se dohodly na společném byznysu v oblasti skladování zemního plynu v nově vybudovaném podzemním zásobníku plynu na území České republiky.

Koupí ČSA Aeroflot?

Rusko už tradičně dodává do Česka především ropu a zemní plyn. Ne vždy je však spolupráce s ruskou stranou bezproblémová. Například letos na jaře došlo k přerušení dodávek zemního plynu. Důvodem prý tehdy byly technické problémy.

V poslední době se pak velmi často mluví o tom, že by spolupráce mezi Českem a Ruskem mohla posílit i v letectví. V odborných kruzích se dokonce spekuluje, že České aerolinie zprivatizuje právě ruský Aeroflot.

 

Právě se děje

Další zprávy