Rudolf Jelínek bude ve ztrátě, kvůli metanolové aféře

ČTK ČTK
26. 12. 2012 19:52
V loni likérka Rudolf Jelínek hospodařila se ziskem 22,6 milionu korun před zdaněním
Ilustračí foto.
Ilustračí foto. | Foto: Rudolf Jelínek

Vizovice (Zlínsko) - Letošní hospodaření vizovické likérky Rudolf Jelínek s největší pravděpodobností skončí po 13 letech vykázaných zisků ve ztrátě.

Informoval o tom její generální ředitel a předseda představenstva společnosti Pavel Dvořáček. Důvodem špatného hospodářského výsledku je metanolová kauza, která zásadním způsobem poznamenala výrobce alkoholu.

"Aféra poškodila celý trh s lihovinami, především zákaz prodejů a exportu, následná obezřetnost zákazníků a náklady související například s překolkováním výrobků. V tržbách nám oproti plánu bude chybět zhruba 50 milionů korun - bez spotřební daně," uvedl Dvořáček s tím, že definitivní přesná čísla ještě nejsou známa. Tržby podle něj ale budou "rozhodně nižší než plánované" a zřejmě i o několik procent nižší než loni.

Pokles je podle něj citelný především v České republice a na Slovensku. "Tam nejen v souvislosti s poklesem spotřeby, ale i s aktivitami slovenské vlády namířenými proti výrobcům z České republiky. Předpokládám, že rovnovážnou úroveň trh lihovin bude hledat několik měsíců a návrat k předprohibičním číslům bude otázkou spíše několika let," mínil generální ředitel vizovické likérky.

Slabou náplastí pro ni může být, že se jí díky nedůvěře lidí v menší výrobce zvyšuje podíl na trhu s lihovinami. "Tento nárůst ale ve svém absolutním objemu zatím nenahrazuje pokles celkové spotřeby v České republice," upozornil Dvořáček.

Dosavadní oběti pančovaného alkoholu

Likérka, která je největším českým výrobcem ovocných destilátů, přitom ještě v prvním pololetí letošního roku meziročně zvýšila tržby o osm procent na 153 milionů korun bez spotřební daně a DPH. V září však vypukla metanolová aféra, která si vyžádala kromě desítek lidských životů také zavedení dočasné prohibice a omezení exportu do okolních zemí. Zákonitě se projevila negativně na hospodaření výrobců lihovin.

V loňském roce likérka Rudolf Jelínek hospodařila se ziskem 22,6 milionu korun před zdaněním. Zisk zůstal na podobné úrovni jako v roce 2010, kdy činil 26,8 milionu Kč před zdaněním. Na letošní rok si likérka naplánovala zisk ve výši zhruba 20 milionů korun, přestože asi čtyři měsíce zůstala kvůli rekonstrukci uzavřená stáčírna. Firma se však předzásobila, kvůli kauze metanol však výrobky zůstaly na čas ve skladech.

Okoštujte Jelínka z nové stáčírny. Je košer vizovická

 

Právě se děje

Další zprávy