Ruce pryč, perou se o vás energetici. Vydělejte na tom

Karel Toman
15. 6. 2010 11:55
Volný trh je konečně tady, pár kliků myší vám může ušetřit miliony za elektřinu
Tanec s vysokým napětím; technici instalují trolej pro linku osobního vlaku v Tianjinu.
Tanec s vysokým napětím; technici instalují trolej pro linku osobního vlaku v Tianjinu. | Foto: Reuters

Praha - Na českém trhu s energií přituhuje. Konkurenční boj mezi jejími dodavateli nabývá pikantních rozměrů a vydělává na tom zákazník.

"Přestaňte lanařit zpátky naše klienty, nebo vás poženeme před inspekci" - nějak takto ve zkratce v pátek 11. června pohrozila společnost České energetické centrum (ČEC) energetickému gigantu ČEZ.

Lidé z divize ČEZ Prodej totiž volali klientům, kteří "zběhli"od ČEZ k ČEC a "za použití nátlakových metod a nepravdivých argumentů," se je podle ředitele ČEC René Grebeňa snažil zlákat zpátky.

"Lhář" křičí chyťte lháře

"Tvrdili jim, že nebudou mít zajištěnu dodávku elektřiny ani servis a že budou hradit skryté poplatky. Jejich nového dodavatele označili za nedůvěryhodného," dodal Grebeň, podle kterého má jeho firma k dispozici nahrávky těchto hovorů.

ČEZ telefonáty nepopírá, podle společnosti jsou v pořádku. "Všichni operátoři postupují podle jasně definovaného etického kodexu a standardizovaného předpisu," reagovala mluvčí ČEZu Eva Nováková. Žádnou ze skutečnosti, na které Energetické centrum upozornilo, podle ní kodex ani předpisy neobsahují.

Na pozoru by se podle Novákové mělo mít naopak Energetické centrum.

"Pokud České energetické centrum skutečně disponuje nahrávkami, na kterých hovoří se zákazníky i operátoři společnosti ČEZ, mělo by si podle zákona vyžádat souhlas společnosti ČEZ," upozorňuje Nováková. To se však podle ní nestalo.

Sám ČEZ přitom před pár týdny udělal to samé.

Stížností je za týden tolik, co kdysi za měsíc

26. dubna firma informovala, že Státní energetické inspekci poslala podnět na "nekalosoutěžní postupy a klamavé praktiky" menších distributorů jako Bohemia Energy, Bicorn a Centropol. Stížnost přitom doplnila o "několik desítek záznamů ze zákaznických linek, které neseriózní metody obchodníků pracujících pro uvedené společnosti dokumentují."

Že se nováčci na trhu opravdu snaží, dokládají i statistiky ČEZu.

"Zatímco v prosinci 2009 na postupy podomních obchodníků upozornilo zhruba 20 zákazníků, letos v únoru zaznamenalo call centrum již více než 150 případů. Od března registruje průměrně 20 upozornění z různých regionů za týden," uvedla společnost v dubnu.

Podle pozorovatelů jsou tyto přestřelky dokladem, že v obchodu s energií začíná přituhovat.

Analytik: Trh přiostřuje

"Trh se v posledních měsících začal hýbat a přiostřovat. Je to odraz zvýšeného konkurenčního boje v odvětví. Nejde jen o elektřinu, ale i o plyn," shrnuje Karel Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus. "Stačí se podívat na zprávy, co v posledních měsících vyšly: RWE začíná nabízet svým zákazníkům elektřinu, ČEZ naopak plyn," jmenuje pár týdnů staré zprávy.

Liberalizace trhu s elektřinou

  • Zákonem č. 278/2003 Sb., který novelizoval energetický zákon, došlo k otevírání trhu s elektřinou v ČR tak, že od 1. 1. 2004 se stali oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci, jejichž odběrné místo je vybaveno průběhovým měřením spotřeby, mimo domácnosti (sekundární legislativou upraveno na konečné zákazníky připojené na vysoké napětí s rezervovaným příkonem větším než 250 kW).
  • Od 1. 1. 2005 se stali oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci mimo domácnosti a od 1. 1. 2006 již i domácnosti.
  • Do důsledné liberalizace trhu s energií donutila členské země většinou až Evropská unie.

Zdroj: PRE, Aktuálně.cz

Zatímco velcí dodavatelé disponující infrastrukturou si začínají navzájem "lézt do zelí" v plynu a elektřině, noví dodavatelé jim na obou frontách začínají citelně "oždibávat" jejich tržní podíly z venčí.

Například Ústecký kraj si za dodavatele elektřiny pro své příspěvkovky pro letošní rok vybral koncem října 2009 firmu Centropol Energy. Kraj tím podle společnosti oproti loňsku ušetřil 16 milionů korun. K Centropolu přešel od ČEZu v únoru také stavební gigant Skanska, před tím třeba operátor U:fon nebo města Karlovy Vary a Františkovy lázně. V dubnu od něj začaly elektřinu odebírat sítě prodejen Jednota a Hruška, energii Centropol dodává i Prioru či prodejnám Planeo a OKAY. Podle společnosti s úsporou místy až 28 procent.

"Některé firmy jsou agresivnější v akviziční politice a hlavně velké společnosti hledají všechny cesty, jak poklesu svého podílu na trhu zabránit. Potahování před inspekcí je jedna z nich," tvrdí Hatlapatka.

Sedněte ke kalkulačce

Třenice mezi dodavateli tak svědčí i o tom, že tři a půl roku po liberalizaci místního trhu s elektřinou (viz box) se výhody výběru dostávají do širokého povědomí českých firem, institucí i domácností. Podobné zpoždění trhu za legislativou přitom bylo podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže možné pozorovat i v Německu.

Vyplatí se tedy vaší domácnosti nebo firmě přestup ke konkurenci? Dnes si to můžete během pár minut spočítat na kalkulačkách Energetického regulačního úřadu ( http://kalkulator.eru.cz/ ) nebo na serveru enfocus (www.enfocus.cz).

 

Právě se děje

Další zprávy