ŘSD: Na dálnice přidáme dalších 42 tabulí do konce roku

Ekonomika Ekonomika
4. 5. 2010 18:25
Řidiči tabule za příliš užitečné nepovažují. Ale policisté tvrdí, že snižují počet nehod.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Na dvojnásobek do konce letošního roku vzroste počet informačních tabulí na dálnicích v Česku. Potvrdili to dnes zástupci Ředitelství silnic a dálnic. Ke stávajícím 48 tabulím, které lemují v obou směrech dálnici D1 mezi Prahou a Ostravou, přibude dalších 42.

Nové tabule jednak zahustí osazení na hlavní tepně České republiky, ale především se objeví na dálnici D2 mezi Brnem a Bratislavou a D5 mezi Plzní a Prahou .

Postavení a zprovoznění jedné tabule přijde na osm až dvanáct milionů korun. Mezi řidiči si však zatím příliš velkou popularitu nezískaly.

Mezi nejčastější výtky patří nedostatečná aktualita informací. Tabule často sdělují zbytečné informace (dodržujte bezpečné rozestupy, pozor déšť) a naopak o zácpě za dopravní nehodou se na nich řidiči nic nedozvědí

Čtenáři Aktuálně.cz také kritizovali, že tabule jsou příliš daleko od sebe. Upozorňovat například na uzavírku 20 kilometrů před omezením provozu je podle nich příliš daleko.

"Základní představa do budoucna je taková, že v každém úseku ohraničeném sjezdy by měla být na dálnici tabule," uvedl Jan Švec, ředitel úseku informatiky Ředitelství.

Naplnit tuto představu však ještě nějakou dobu zřejmě potrvá. Na D1 kupříkladu ke stávajícím 48 tabulím přibudou další čtyři. O žádné velké zahuštění se tak nejedná.

Ředitelství silnic a dálnic však tvrdí, že tabule mají pozitivní vliv například na nehodovost. "Tabule pomáhají zachránit lidské životy. Máme odezvu od policie, že statisticky významně poklesla v místech instalací nehodovost, proto nás žádali o další. Nehodovost například výrazně klesla na D1 kolem šedesátého kilometru, kde je jeden z prudších sjezdů," dodal Švec.

 

 

Právě se děje

Další zprávy