Rozsudek zní jasně: Zapojte si pračku, máte na to právo

Tomáš Fránek
24. 2. 2008 6:14
Potrestán majitel domu, který bránil zapojit pračky

Brno - Má majitel domu právo zastavit vodu nájemníkovi, který si sám nainstaloval připojení pro automatickou pračku? A může mu dát kvůli těmto nedovoleným úpravám výpověď z nájmu?

Podle Nejvyššího i  Ústavního soudu ne, nájemník je totiž v takových případech v právu a majitel domu se svým počínáním naopak dopouští trestného činu.

"Přívod vody do bytu jistě nelze považovat za žádný nepřiměřený nadstandard. A možnost využívat automatickou pračku nepochybně patří k řádnému užívání bytu," rozhodly soudy, když posuzovaly případ z Prahy.

Podmínečně do vězení a vysoká pokuta

A ústavní soudci tak zamítli stížnost majitele pražského nájemního domu, ten byl za zastavení vody právě kvůli sporům o pračku odsouzen k trestu odnětí svobody v trvání 6 měsíců, který byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání 15 měsíců a k pokutě 70 tisíc korun.

Jak se celý případ odehrál?

Nájemnice si v bytě nechala udělat novou vodovodní instalaci pro zapojení automatické pračky. Vyměnila také pojistku za silnější.

Podle majitele domu neměla jeho souhlas, přetížila elektroinstalaci a vyvolala pro všechny nájemníky v domě nebezpečný stav. Majitel domu proto zastavil přívod vody. Zároveň odstoupil o nájemní smlouvy.

Odmítal také žádosti nájemnice u Městského úřadu pro Prahu 6 na tlakové zkoušky vodovodního potrubí a otevřít vodovodní přípojku do bytu.

Soudy v Praze ale rozhodly, že odstoupení od nájemní smlouvy není možné, vlastníka domu odsoudil za trestný čin.

Majitel se proto obrátil nejprve na Nejvyšší a nyní i na Ústavní soud.

"Soudy nepovolené pardonují úpravy v bytě, čímž se nepřípustně pokoušejí  konstituovat neexistující povinnost pronajimatele upravovat byt podle požadavků nájemce," uvedl majitel ve své stížnosti.

Na vodu mají nájemníci právo

U nejvyšších soudních institucí v zemi ale majitel domu neuspěl. Ústavní soudci stížnost odmítli jako zjevně neopodstatněnou.

Potvrdili, že rozhodnutí obecných soudů o tom, že na dodávku vody má nájemnice nárok a automatická pračka není žádný nadstandard, je správné.

"Proti tomu nelze - z ústavněprávního hlediska - ničeho namítat," uvedl senát Ústavního soudu, kterému předsedá Jiří Mucha.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více o bydlení:
V Česku se letos dostaví méně bytů, poptávka klesá

Podle ústavních soudců dostupnost vody pro byt patří ke znakům jeho "řádného užívání", a její odstavení představuje zásah do práva nájmu bytu intenzivní a citelný.

"Stěžovateli (majiteli domu) se zásah do ústavně zaručených základních práv nebo svobod doložit nezdařilo. Ústavní soud posoudil ústavní stížnost jako návrh zjevně neopodstatněný," uvedli ústavní soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy