Rozpočtové provizorium nikoho neohrozí, rozpočet je velkorysý, říká Jurečka

ČTK ČTK
5. 12. 2021 14:05
Rozpočtové provizorium na začátku příštího roku podle kandidáta na ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nikoho neohrozí, letošní rozpočet je totiž nastaven velkoryse. Řekl to v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV) chce šetřit hlavně na vnitřních nákladech, nikoliv na mandatorních výdajích.
Kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).
Kandidát na ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). | Foto: Jakub Plíhal

Předseda ODS a nový premiér Petr Fiala uvedl již v říjnu, že vznikající koaliční vláda chce sestavit rozpočet pro příští rok se schodkem do 300 miliard korun. Návrh odcházející vlády počítá se schodkem 377 miliard. Návrh rozpočtu pro příští rok zatím sněmovna neschválila. Pokud tak neučiní do konce roku, bude stát hospodařit v rozpočtovém provizoriu, tedy s jednou dvanáctinou rozpočtu z předcházejícího roku měsíčně. Letošní státní rozpočet měl mít podle současné vlády deficit půl bilionu korun.

Jurečka řekl, že žádné programy MPSV, například Antivirus a jiné, ohroženy nejsou. "Tyto věci budou financovány i v rozpočtovém provizoriu," zdůraznil.

Podle Jurečky nebudou jednotlivá ministerstva šetřit stejně. "Ministerstvo práce a sociálních věcí má drtivou většinu výdajů danou mandatorně a na tom šetřit nelze. Šetřit ale lze na vnitřních výdajích ministerstva, například z hlediska investic z národních zdrojů, které jsme plánovali, a převést je třeba do modernizačního fondu," řekl.

Zmínil například investice do budov nebo investice do evropských programů typu Zelená úsporám. Podle Jurečky naopak v rozpočtu MPSV chybí peníze na zajištění sociálních služeb, o čemž chce jednat v nové vládní koalici. S návrhem současné vlády prý pracovat nebude.

Současná šéfka MPSV Jana Maláčová k plánům na rozpočtové škrty uvedla, že by její resort měl naopak žádat ještě o navýšení výdajů o desítky miliard korun kvůli rostoucí inflaci. Podle ní jsou peníze na sociální služby posílány na půl roku dopředu, a nelze je tak odvozovat od rozpočtového provizoria. Financování programu Antivirus podle Maláčové ovlivní stav pandemie a také hospodaření v rozpočtovém provizoriu.

 

Právě se děje

Další zprávy