Rozpočet 2013 po bouřlivém jednání vláda zase odložila

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
5. 11. 2012 17:40
Schodek rozpočtu zůstává v návrhu zachován na 100 miliardách korun
Foto: Vojtěch Marek

Praha - O novém návrhu rozpočtu, ve kterém ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje příští rok snížit příjmy i výdaje o 41 miliard korun, bude vláda nakonec rozhodovat až ve středu. Původní plán počítal s tím, že rozhodnutí padne již na pondělním jednání.

Jednání bylo podle zdroje ČTK přerušeno po bouřlivé diskuzi. S návrhem kromě opozice či vědců, jichž se úspory také dotknou, nesouhlasí také zástupci koaliční strany LIDEM.

Pokud rozpočet projde, poputuje méně peněz například na vědu a výzkum, výstavbu dopravní infrastruktury, platy učitelů nebo na spolufinancování programů z fondů EU.

Vláda musí nový rozpočet předložit poslancům do 23. listopadu. Nový návrh zohledňuje nové odhady vývoje ekonomiky a zároveň nepočítá s dopady daňového balíčku, jehož schválení ve sněmovně není jisté. Balíček mimo jiné předpokládá zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent, což odmítá několik poslanců ODS.

Původní návrh rozpočtu na rok 2013 Poslanecká sněmovna vrátila vládě na konci října. Učinila tak na návrh ministra financí Miroslava Kalouska. K tomuto rozhodnutí ho vedly právě spory okolo konečné podoby daňového balíčku.

Hledání priorit

V případě spolufinancování fondů EU navrhuje ministerstvo financí snížit příští příjmy z rozpočtu EU o 16,5 miliardy korun. Současně budou sníženy i výdaje o stejnou částku. "Jedná se o kapitolu ministerstvo průmyslu a obchodu (2 mld. Kč), kapitolu ministerstvo dopravy (12,5 mld. Kč) a kapitolu ministerstvo zemědělství (2 mld. Kč)," uvádí návrh.

Výdaje na vědu a výzkum navrhuje snížit příští rok o 2,7 miliardy korun a v dalších dvou letech o 2,5 miliardy korun. Například Akademie věd by měla dostat o 6,5 procenta méně peněz, což už její zástupci kritizují.

"Stagnace celkových výdajů státního rozpočtu na výzkum, vývoj a inovace od roku 2011 povedou k omezení činností ve výzkumu a vývoji a k poklesu počtu výzkumných pracovníků zejména v Akademii věd a na vysokých školách," varovali akademici. S takovým omezením zásadně nesouhlasí.

Ministerstvo školství by mělo dostat o 0,5 miliardy méně. Jde o peníze, které byly určeny na zvýšení platů učitelů a další neinvestiční výdaje.

O 1,1 miliardy korun méně dostane podle návrhu příští rok ministerstvo vnitra. Jde o snížení provozních výdajů o 829,8 milionu Kč a ostatních výdajů o 200 milionů korun. "Vzniklý výpadek musí ministerstvo vnitra řešit v potřebném rozsahu přehodnocením priorit resortu," uvádí zpráva.

V případě ministerstva dopravy navrhuje ministerstvo financí snížit výdaje na specifické stavby a národní programy o 1,571 miliardy korun. Dále navrhuje snížení dotace pro Státní fond dopravní infrastruktury o pět miliard korun na financování akcí.

Dále klesnou například o 480 milionů korun výdaje pro Generální finanční ředitelství a Generální ředitelství cel o 480 milionů korun. Ministerstvo kultury dostane zřejmě o 300 mil. Kč méně, které byly určeny k posílení dotačních programů na záchranu a obnovu kulturních památek. Ministerstvo životního prostředí dostane o 200 milionů méně na financování národních programů.

V případě ministerstva pro místní rozvoj materiál počítá se snížením výdajů proti předchozím plánům o 0,5 miliardy korun. "Je nutné přehodnotit výdaje na programy Rozvoj a obnova materiálně technické základny MMR, program Podpora rozvoje bydlení a program Podpora rozvoje regionů," uvádí materiál.

V roce 2013 už jen selektivně, pak opět plošně

Ministerstvo průmyslu a obchodu by mělo mít výdaje nižší ještě o půl miliardy korun ve srovnání s původním návrhem. Jde o peníze na spolufinancování fondů EU. Od roku 2014 pak navíc návrh počítá se zrušením dotací na obnovitelné zdroje energie.

V případě ministerstva zemědělství nový návrh počítá se snížením výdajů na národní dotace o půl miliardy. "Jedná se o nemandatorní výdaje například nákazový fond, podpora včelařství, podpora zpracování zemědělských produktů a podobně," uvádí předkládací zpráva. Výdaje na Program rozvoje venkova by měly klesnout proti původním plánům také o půl miliardy korun. Dotace na správní výdaje Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu klesnou asi o 300 milionů korun.

Ministerstvo zahraničních věcí bude mít ve srovnání s původním návrhem rozpočtu asi o 300 milionů korun méně pro ostatní výdaje, ministerstvo spravedlnosti o necelých 700 milionů korun méně nebo ministerstvo zdravotnictví o 300 milionů méně.

Dotace na podporu exportu navrhuje ministerstvo financí oproti předchozím plánům snížit v letech 2013 až 2015 o 750 milionů korun každoročně, z toho dotace pro Českou exportní banku o 250 milionů korun a dotace pro EGAP o 500 milionů korun. "Po tomto snížení budou zabezpečeny dotace v objemu 500 milionů Kč pro každou společnost ročně," uvádí návrh.

V roce 2013 počítá ministerstvo financí jen se selektivním snižováním výdajů jednotlivých ministerstev. V letech 2014 a 2015 ovšem chce snižovat výdaje i plošně. V roce 2014 by měly výdaje i příjmy být nižší o 30,3 miliardy korun a schodek zachován na 85 miliardách. O rok později by pak podle návrhu měly výdaje i příjmy klesnout o 39,4 miliardy korun při zachování deficitu 50 miliard korun.

Dientsbier: Vyděračský přístup i rozpočet

Podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dientsbiera je návrh rozpočtu vyděračský a v příštím roce a zřejmě i v dalších letech by zcela spolehlivě zničil českou ekonomiku.

"Já bych chtěl říct, že to je vyděračský přístup, vyděračský rozpočet, to, co pan ministr financí Miroslav Kalousek předkládá, protože počítá s naprosto zásadními škrty v celé řadě oblastí," prohlásil Dienstbier.

Podle Dienstbiera by nový návrh rozpočtu ohrozil i čerpání peněz z evropských fondů. Každý zodpovědný člen vlády včetně premiéra Petra Nečase by podle něj měl takový návrh rozpočtu odmítnout. Vláda by se podle něj měla zamyslet nad tím, jak nastartovat domácí ekonomiku, i nad tím, jestli je ještě schopná vybírat daně a případně, jak tuto svoji neschopnost změnit.

Ke kritice se přidal i stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek. "Situace je neúnosná. Vláda, která chce škrtat v oblasti vědy, regionálního školství a v platech učitelů, si nezaslouží slitování," uvedl. České školství je podle něj dlouhodobě podfinancované a podle zpráv Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) dává Česká republika téměř nejméně peněz na školství ze všech členských států.

Peake: Odvážný vtip na dopravě

Představitelé KSČM k rozpočtu uvedli, že poslední škrty z pera ministra Kalouska usmrcují jakékoli šance pro nastartování ekonomického růstu. "Tím se dosavadní krize ještě prohloubí a reálné řešení se oddálí," sdělil ČTK předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

S návrhem se zcela neztotožňuje ani vicepremiérka vlády Karolína Peake (LIDEM). Nelíbí se jí především navržené škrty v resortu dopravy, kde má její politická strana svého ministra Pavla Dobeše.

„Škrty v rozpočtu Ministerstva dopravy v této výši jako výsledek rebelie v ODS je opravdu odvážným vtipem. Ve středu se má hlasovat o konsolidačním balíčku. Teprve pak uvidíme, jestli jsou podobné drastické škrty nutné,“ řekla Peake.

„Pokud ale konsolidační balíček neprojde, čekají nás nejen tyto škrty. Čeká nás v podstatě nemožnost vládnout bez zadlužování. Konsolidační balíček není námi vytoužený, je zkrátka nutný. Jakákoli omezení solidární daně v konsolidačním balíčku pak pro LIDEM znamenají nejen nedodržování dohod, ale také nedodržení programového prohlášení vlády,” odhalila priority vznikající strany její čerstvě zvolená šéfka.

 

Právě se děje

Další zprávy