Rozhodnuto. Pražská O2 arena patří Petru Kellnerovi

Zdeněk John
Aktualizováno 12. 11. 2013 20:23
V rozstřelu miliardářů přetlačil Petr Kellner Karla Komárka.
Tenis, DC, Česko - Argentina: čtyřhra -  O2 Arena
Tenis, DC, Česko - Argentina: čtyřhra - O2 Arena | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Pražská O2 arena má nového většinového vlastníka, je jím PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

PPF až dosud vlastnila 86 procent akcií v Bestsport Areně (firmě, pod níž aréna patří) spolu s investiční skupinou KKCG Karla Komárka. V rozstřelu, který si o své podíly daly poslední říjnový den, nabídla vyšší cenu PPF. Obě strany se ale překvapivě domluvily, že jednání o majetkovém uspořádání v Bestsport Areně budou pokračovat.

Karel Komárek však podle informací Aktuálně.cz nepřišel v dalších dnech s takovou nabídkou, která by PPF přesvědčila. Platí tedy výsledek rozstřelu. "KKCG potvrzuje, že prodala svůj podíl skupině PPF. Cena ani další podrobnosti nebudou zveřejněny," uvedl mluvčí KKCG Dan Plovajko a finanční ředitel Komárkovy skupiny Pavel Šaroch v oficiálním komuniké napsal, že prodej KKCG vnímá jako velmi dobře zhodnocenou investici.

PPF prohlášení k obchodu vůbec nevydala.

Zbylých 14 procent ve firmě, která provozuje největší sportovní a víceúčelovou halu v republice, vlastní držitelé dluhopisů, s jejichž pomocí se financovala výstavba arény. Ti i nadále spolu s PPF zůstávají menšinovými akcionáři Bestsport Areny.

Konečná cena, kterou zaplatí PPF jako vítěz rozstřelu, půjde do jednotlivých stovek milionů korun.

Kellner si tak těsně po odkoupení většinového podílu v telekomunikačním gigantu Telefonice CR (obchod za řádově víc, zhruba za 63 miliard korun) pořídil za několik set milionů i majoritní podíl v hale, která nese jméno O2, propůjčené právě Telefonikou. Sponzoruje tedy nyní sám sebe.

Jaké záměry má s O2 arenou, PPF zatím nekomentovala. Už před rozstřelem na trhu kolovaly informace, že sonduje, jaký zájem by byl o halu mezi dalšími investory. Nedá se tedy vyloučit, že ji nechce držet dlouhodobě, ale počká si na výhodnou nabídku a prodá ji.

Slavia, Madonna, Davis Cup

Víceúčelová aréna, v níž pravidelně hraje hokejová Slavia, ale už se tu pořádaly také zápasy NHL, KHL či finále Davis Cupu, hostila v minulosti koncerty či akce světových celebrit. Dvakrát tu zpívala například Madonna.

Kromě běžných sedadel v hledišti jsou v aréně k dispozici dvě VIP patra a v nich spočívá bonus pro jejího majitele. "Aréna, když vám patří, poskytuje vhodné společenské prostředí k tomu, aby se tu potkávali důležití lidé s lidmi z byznysu," řekl Aktuálně.cz jeden z manažerů, kteří měli podrobné informace o rozstřelu mezi PPF a KKCG.

Vítězství PPF velmi pravděpodobně znamená, že padá plán dostavět vedlejší takzvanou malou halu (podívejte se, jak měla vypadat, ZDE). KKCG v ní chtěla do roku 2015 vybudovat centrum míčových sportů a chtěla sem také nalákat do nových kanceláří Český olympijský výbor či Českou unii sportu.

Víc zájemců, ale nic nevyšlo

Kolem O2 areny se v minulosti točilo více zájemců. V době, kdy Sazka i s ní propojený Bestsport čelily insolvenčnímu řízení, přišla nabídka například od amerického gigantu AEG (provozuje desítky podobných hal po celém světě) a jedna také ze sousedství - od vlastníka sousední obchodní galerie Harfa. Nabídky se pohybovaly kolem 900 milionů korun za celou arénu a PPF a KKCG se rozhodly je neakceptovat.

O2 arenu postavila těsně před MS v hokeji v roce 2004 loterijní společnost Sazka pod vedením Aleše Hušáka. Původně měla stát kolem dvou miliard, ale kvůli nehospodárnostem při výstavbě a extrémně drahému financování (Sazka vydala dluhopisy za mimořádně nevýhodných podmínek) se nakonec prodražila na téměř osm miliard korun.

V roce 2015 se v O2 areně bude hrát další světový hokejový šampionát.

 

Právě se děje

Další zprávy