Rozhodčí doložky brzy možná zmizí z pracovních smluv

ČTK ČTK
15. 2. 2013 13:46
V pracovních smlouvách podle ČSSD nebudou moci být rozhodčí doložky
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Schenker

Praha - Sněmovna v prvním čtení podpořila návrh poslanců ČSSD, aby zaměstnavatelé v pracovních smlouvách se zaměstnanci nemohli používat rozhodčí doložky a aby tyto spory řešily jen soudy.

Jde o jednu z nemnoha opozičních předloh, které sněmovna v tomto volebním období propustila do dalšího projednávání. K jejímu závěrečnému schvalování se poslanci dostanou na některé z příštích schůzí.

Poslanci ČSSD v předloze navrhují, aby pracovní smlouvy a dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr, které obsahují rozhodčí doložku, byly v této části neplatné. Argumentují tím, že ujednání o rozhodčí doložce je mnohdy sjednáváno pod nátlakem zaměstnavatele a často je už součástí pracovní smlouvy. Zaměstnanec, který se o zaměstnání uchází, podle nich není zpravidla v takovém postavení, aby mohl o obsahu smlouvy jednat.

Vláda se bojí přetížení soudů

"Dle mého názoru rozhodčí řízení do pracovněprávních vztahů nepatří," řekl jeden z předkladatelů Jan Chvojka (ČSSD). "Je si třeba uvědomit, že účastníci pracovních sporů nejsou se zaměstnavatelem v rovnoprávném postavení," zdůraznil jeho stranický kolega Břetislav Petr.

Vláda s předlohou vyslovila nesouhlas. Uvádí mimo jiné, že by vedla k vyššímu zatížení soudů. Podle vlády by bylo lepší upravit tento problém v zákoně o rozhodčím řízení, a to například tak, že by rozhodčí doložka musela být sjednána zvlášť. Rozhodce by v takovém případě musel být zapsán na seznamu ministerstva spravedlnosti a musel by vždy rozhodovat podle předpisů na ochranu zaměstnance.

 

Právě se děje

Další zprávy