Rozhlas získal nové poplatníky. Vybere o 35 milionů víc

ČTK ČTK
18. 12. 2013 14:55
Český rozhlas za letošní rok na koncesionářských poplatcích vybere 1,993 miliardy.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Českému rozhlasu se podařilo získat nové poplatníky. Za celý letošní rok tak očekává o zhruba 35 milionů vyšší výnosy z rozhlasových poplatků než loni. Měly by se dostat na úroveň 1,993 miliardy korun.

Na Radě ČRo o tom dnes informoval náměstek generálního ředitele pro správu a provoz Ladislav Musil.

"Celkově se nám podařilo, co jsme si vytyčili pro letošní rok - zlomit trend poklesu počtu poplatníků a výnosů z poplatků," řekl Musil, který ke konci roku ve funkci končí, jeho nástupcem bude Michal Koliandr.

Rozhlas se při vyhledávání nových poplatníků zaměřil mimo jiné na autoparky, u nichž se při poslední zářijové akci z oslovených 9000 firem k pátku 13. prosince přihlásilo 3764 nových poplatníků s 24 350 přijímači. To představuje roční výnos zhruba 13,1 milionu Kč.

Oslovil také již evidované firmy ohledně prověření aktuálního počtu přijímačů. Díky navýšení přihlášených zařízení by měl roční objem výnosů stoupnout o 2,9 milionu korun. Na konci listopadu pokračoval také v oslovování odběratelů elektrické energie. Z celkem oslovených 23 446 firem aktuálně eviduje 2100 nových poplatníků s 5323 přijímači, což představuje roční výnosy 2,9 milionu korun.

Český rozhlas rovněž spustil projekt nazvaný DINO - Dluhové inkaso obyvatelstva ve spolupráci s Českou poštou, v němž obyvatele, kteří dluží za rozhlasové poplatky, upomínal napříč celou zemí. V rámci tohoto projektu bylo osloveno 12 tisíc lidí s celkovou dlužnou částkou 17,1 milionu korun. Z toho 2228 osob zaplatilo 2,09 milionu korun.

Vedle získávání nových poplatníků ČRo pokračuje i v soudním vymáhání nezaplacených poplatků. Z celkového počtu 141 případů s úhrnnou žalovanou částkou 1,97 milionu korun bylo vymoženo 780 tisíc od 45 dlužníků. Dalších 14 případů bylo předáno k exekuci.

Koncesionářský poplatek je hlavním zdrojem příjmů rozhlasu. Domácnosti platí 45 korun jen za jeden přijímač, na rozdíl od podnikatelů nebo organizací, které platí za každé vlastněné nebo držené zařízení. Loni představovaly celkové výnosy od poplatníků 1,95 miliardy korun při nákladech na výběr 115 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy