Roman Škoda Power v ČEZ nenadržoval, zjistil audit

ČTK ČTK
11. 1. 2012 11:26
Nárůst zakázek pro Škoda Power podle auditu souvisel s většími investicemi
Audit současného vedení ČEZ nepotvrdil, že by bývalý šéf nadržoval při zakázkách Škoda Power.
Audit současného vedení ČEZ nepotvrdil, že by bývalý šéf nadržoval při zakázkách Škoda Power. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Interní audit provedený společností ČEZ, který měl prověřit zakázky od ČEZ pro strojírenskou firmu Škoda Power, neshledal neetické či korupční jednání.

Audit potvrdil významný nárůst zakázek za desítky miliard korun pro Škodu Power po roce 2004, kdy ČEZ řídil bývalý manažer Škody Martin Roman. Růst však podle dokumentace souvisel s celkovým růstem investičních výdajů ČEZ. ČTK to dnes sdělil mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Interní audit prověřoval vzorek 39 kontraktů, které Škoda Power od roku 2004 od ČEZ získala. Aktuální hodnota těchto kontraktů je 26,4 miliardy Kč, z toho 15,4 miliardy již bylo zaplaceno.

Škoda Power pro ČEZ dodávala turbíny a další strojírenská zařízení do elektráren. "Jde o standardní obchodní vztahy, s parametry obdobnými jako v případech jiných dodavatelů ČEZ," uvedl Kříž.

Roman byl loni nařčen ze střetu zájmů, že jako generální ředitel ČEZ poskytoval plzeňské Škodě zakázky. Před nástupem do ČEZ byl Roman generálním ředitelem a předsedou představenstva plzeňské Škody Holding. Objevily se i spekulace, že Roman během svého působení v čele ČEZ měl vlastnické zájmy ve Škodě Plzeň. To Roman popírá.

Roman loni v září v čele ČEZ po sedmi letech skončil a stal se novým předsedou dozorčí rady společnosti. Ve funkcích generálního ředitele a předsedy představenstva ČEZ Romana nahradil Daniel Beneš.

 

Právě se děje

Další zprávy