Rok osobních bankrotů: zkrachovalo přes 6 tisíc lidí

Veronika Skálová Veronika Skálová
4. 1. 2011 15:20
Počet osobních bankrotů vzrostl o 153 procent
Než exekuci, to raděj vyhlásit včas osobní bankrot, řeklo si loni přes 6 tisíc Čechů.
Než exekuci, to raděj vyhlásit včas osobní bankrot, řeklo si loni přes 6 tisíc Čechů. | Foto: Chomutov-mesto.cz

Praha - Loňský rok se odehrál ve znamení osobních bankrotů i krachu podnikatelů. Podle údajů společnosti Czech Credit Bureau se loni zvýšil počet osobních bankrotů o 153 procent a podnikatelů zkrachovalo o 73 procent víc než v krizovém roce 2009.

Osobní bankrot, o který mohou požádat lidé, kteří nezvládají splácet své dluhy, vyhlásilo loni v Česku 6 202 lidí, o rok dříve to bylo pouze 2 452, počet se však bude letos nejspíš dál zvyšovat.

"Počet osobních bankrotů v roce 2011 s největší pravděpodobností překoná hodnoty dosažené v roce 2010, i když dynamika bude nižší. Očekávaný mírný ekonomický růst doprovázený stagnací zaměstnanosti a velmi pomalým růstem mezd omezí možnosti řady domácností řádně se vyrovnat se svými finančními závazky," vysvětlila předpoklad Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení ve společnosti CCB.

Počet osobních bankrotů vyhlášených za jediný měsíc se v průběhu roku zvyšoval, rekordní byl prosinec, kdy do statistik přibylo 659 nových případů, tedy nejvíc od roku 2008.

Nešťastný rekord drží Moravskoslezský kraj, kde se odehrálo 1229 osobních bankrotů., druhé místo patří Ústeckému kraji s 922 bankroty. Naopak nejméně často byly vyhlašovány na Vysočině a v Praze.

Podnikatelé krachovali častěji než dřív

Soudě podle přírůstku bankrotů nebyl rok 2010 tak špatný pro firmy. Počet firemních bankrotů se zvýšil o 159, v 78 procentech se jednalo o krachy obchodních společností, zbylých 22 procent pak byly krachy podnikatelů, tedy takzvaných fyzických osob.

Hlavní podíl na nárůstu počtu bankrotů však měli právě podnikatelé. "Zatímco v případě obchodních společností bylo v roce 2010 vyhlášeno pouze o 8 bankrotů více než v roce 2009, u fyzických osob podnikatelů to bylo o 151 bankrotů více. Podíl fyzických osob podnikatelů na bankrotujících firmách se v důsledku toho meziročně zvýšil ze 14 procent na 22 procent a v roce 2010 tedy bankroty fyzických osob podnikatelů dosáhly více než pětinového podílu," upozornila Kameníčková.

Podnikatelů zkrachovalo loni o 73 procent více než o rok dřív.

"Růst ekonomiky v loňském roce nebyl ještě natolik silný, aby obrátil trend v meziročním srovnání počtu bankrotů. Čísla bych ale vnímal spíš pozitivně, důležité je, že významně nerostou. Zejména v případě obchodních společností je rozdíl zanedbatelný. U fyzických osob může jít často o nezaměstnané, kteří po odochodu ze zaměstnání zkusili podnikat a neuspěli," uvedl Jiří Markvart, specialista na finanční právo advokátní kanceláře Ambruz & Dark .

Na rozdíl od osobních bankrotů připadlo loni nejvíce firemních krachů na Prahu. JE to dáno především velkým počtem registrovaných firem a podnikatelů. Nejvyšší nárůst firemních bankrotů byl v Pardubickém kraji, kde jich přibylo o 73 procent.

Nejčastěji krachovaly firmy podnikající v odvětví „obchod", hned druhé v pořadí ale bylo stavebnictví, kde meziročně přibylo krachů o třetinu.

Situace ve stavebnictví nebude podle expertů nijak růžová ani letos, než firmy po krizi opráší své stavební plány, bude stavebníkům chybět práce.

 

Právě se děje

Další zprávy