Rodinná záložna chce po Česku miliardu, v Evropě uspěla

Tomáš Fránek
10. 12. 2010 21:07
Krach jedné z největších tuzemských záložen rozhodoval Evropský soud pro lidská práva, Česku dal čas na dohodu
Foto: Ludvík Hradilek

Štrasburk - Rodinná záložna, na konci devadesátých let jedno z největších spořitelních družstev v Česku, dosáhla prvního úspěchu v boji s Českem o miliardové odškodnění.

Evropský soud pro lidské práva totiž rozhodl, že došlo k porušení práva záložny na obranu proti zásahu státu, který na kampeličku uvalil v roce 2000 nucenou správu. Soudci také rozhodli, že došlo k porušení práva záložny na spravedlivý proces.

Soudci ale zatím dali čas Česku na to, aby se zástupci Rodinné záložny dohodli na tom, zda  a jak bude kampelička odškodněna. Rodinná záložna přitom po Česku požaduje miliardu korun plus úroky za dobu co trvá soudní jednání. Jde o ejdnu z nejvyšších částek, kterou lidé a firmy po Česku požadují.

Podivné obchody za stovky milionů

Společně se záložnou Česko ve Štrasburku zažalovalo také několik členů družstva, jejich nároky ale soud neuznal.

Rodinná záložna patřila mezi největší v Česku, zviditelnila se především sponzorováním hokeje.  Měla přes 21 tisíc členů, kteří do ní vložili peníze. Vklady do záložny v jedné chvíli převýšily jednu miliardu korun.

Vedení záložny ale půjčovalo peníze na rizikové projekty, jenom za jedenáct nesplácených úvěru se ze záložny ztratilo přes dvě stě milionů korun.

Stát proto zavedl na záložnu nucenou správu a v roce 2002 byl prohlášen konkurs.

Stát trestal i lidi z vedení družstva. Olomoucký vrchní soud vyměřil tresty v rozmezí od 2,5 do 6,5 roku vězení třem členům bývalého vedení záložny. Obžalovaní Milan Oczadlý, Petr Žitník a Martin Neborák připravili na konci 90. let záložnu podle verdiktu soudu o více než 50 milionů korun.

Nároky záložny v Česku neuznal ani Ústavní soud.

Rodinná záložna je druhým družstvem, které kvůli svému krachu zažalovalo u Evropského soudu pro,lidská práva Česko. Brněnská družstevní záložna Pria, která chtěla půl miliardy korun, ale nakonec ve sporu neuspěla.

Krachy už jsou výjimečné

Krachy kampeliček strašily Česko nejvíce právě na konci devadesátých let.

Další dva krachy kampeliček přišly po dlouhé době a zpřísnění podmínek  letos. Česká národní banka tento odejmula Vojenské družstevní záložně povolení působit jako družstevní záložna. Důvodem byly přetrvávající závažné nedostatky v podnikání. O licenci přišlo  také Úvěrní družstvo PDW Praha, specializované na ruskojazyčnou klientelu. O povolení přišlo v březnu 2010. Důvodem byly rovněž závažné nedostatky v činnosti.

Platnou licenci tak nyní má 14 družstevních záložen. Celý sektor vykazoval na konci letošního třetího čtvrtletí bilanční sumu převyšující 18,4 miliardy korun.

Vklady v záložnách jsou nyní pojištěny stejně jako v bankách, tedy 100 procent až do výše 50 tisíc eur (od roku 2011 se limit zvýší na 100 tisíc).

 

Právě se děje

Další zprávy