Roaming zlevní víc než o polovinu, plánují europoslanci

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 2. 2012 17:20
Současné cenové stropy v EU označují za vysoké zákazníci i politici
T-Mobile G1, nový mobilní zázrak od Googlu
T-Mobile G1, nový mobilní zázrak od Googlu | Foto: Aktuálně.cz, T-Mobile

Brusel - Obyvatelům Evropské unie se blýská na lepší časy. Při cestování po unii v následujících letech pravděpodobně zaplatí za telefonování, psaní SMS zpráv nebo přenos dat méně než doposud. Evropští poslanci totiž aktuálně projednávají návrh na snížení cenových stropů u roamingů.

Pokud europoslanci zlevnění prosadí, měla by od roku 2014 stát minuta hovoru z jiné země Evropské unie maximálně 0,15 eura (3,76 koruny) a poslání SMS 0,05 eura (1,25 koruny).

Mírné snížení cen by mělo nastat už letos v červenci, kdy by cenový strop pro hovory klesl na 0,25 eura (6,26 koruny) za minutu, v případě SMS pak na 0,08 eura (2 koruny).

Mírné snížení už letos

"Evropská komise navrhuje, aby se pokračující růst nákladů, které jsou spojené s používáním telefonu při cestování po EU, jednou pro vždy vyřešil," říká europoslankyně Angelika Niebler.

"To by znamenalo významné snížení oproti částkám, které musí zákazníci platit nyní," zdůrazňuje list The Verge.

V současné době může minuta hovoru ze zahraniční země EU stát až 0,35 eura (8,77 Kč), textová zpráva 0,11 eura (2,77 Kč) a přenos jednoho megabitu 0,5 eura (12,53 Kč).

Že jsou aktuální ceny vysoké, uznávají i evropští poslanci. "Je to frustrující, že zákazníci hradí v éře smartphonů při cestování po Evropské unii tak vysoké ceny," uvádí Niebler.

Navrhované slevy nestačí

Zlevnit by měl i přenos dat. Pokud návrh projde, zákazníci budou platit maximálně 0,2 eura (5 Kč) za megabit. I tato částka ale přijde některým lidem vysoká.

"Miliony majitelů chytrých telefonů v Evropě budou nadále obíráni, dokud evropské instituce skutečně nezasáhnou," komentuje Bengt Beier z organizace Evropané pro férový roaming. Přenos jednoho megabitu by podle Beiera neměl stát více deset centů.

O snížení cen roamingu Evropská unie usiluje již několik let.

Dalším způsobem, jak se v současné době snaží uchránit zákazníky před vysokými poplatky v zahraničí, je cenový strop roamingu.

Pokud majitel mobilního telefonu využije služeb za 50 euro (1 252,5 Kč), operátoři mají povinnost spotřebitele varovat a dát mu na vybranou, zda chtějí roaming nadále využívat.

 

Právě se děje

Další zprávy