Řidiči pozor. Bez podpisu vám trestné body nehrozí

Tomáš Fránek
8. 2. 2013 8:00
Nejvyšší správní soud se zastal řidiče, který nepodepsal pokutový blok
Foto: Ministerstvo financí

Brno - Zaplacení pokuty za porušení dopravních předpisů je pouze dobrovolným splněním povinnosti. Bez podpisu řidiče na bloku nejde o pravomocné rozhodnutí důležité pro zápis přestupku.

Bez podpisu pokutované osoby na bloku by tedy úřady neměly zaznamenat trestné body v registru řidičů.

Konstatoval to Nejvyšší správní soud, když vyhověl stížnosti řidiče z Pardubicka. Tomu úřady na základě nepodepsaného pokutového bloku připsaly tři trestné body.

Podle Nejvyššího správního soudu je požadavek podpisu na pokutovém bloku podstatný pro obě situace, které mohou při silniční kontrole nastat. Tedy jak v případě, kdy řidič na místě pokutu zaplatí, tak v případě, kdy peníze policistům nedá a požaduje projednání přestupku na úřadech.

Nic jsem neplatil a nepodepsal

Řidič z Pardubicka měl podle bloku pokutu zaplatit, na dokumentu chyběl ale jeho podpis. Úředníci z Krajského úřadu v Pardubicích mu přesto připsali do registru tři trestné body - právě na základě bloku.

Muž se ale obrátil na soud s tím, že si vůbec není vědom, že by se blokového řízení účastnil a nějakou pokutu platil. „Ze samotného zaplacení nelze dovozovat, že bych pokutu zaplatil, a že jsem tedy souhlasil s projednáním přestupku v blokovém řízení," uvedl muž. A argumentoval tím, že bez jeho podpisu nemůže být verdikt o pokutě pravomocný.

Krajský soud v Hradci Králové však žalobu smetl ze stolu. Podle soudců stačí, když je pokuta zaplacena, podpis na bloku už není potřeba. „Samotné zaplacení pokuty je dokladem souhlasu přestupce s projednáním přestupku v blokovém řízení a uložením pokuty ve výši na bloku uvedené," rozhodl krajský soud. Podpis je podle nich podstatný jenom v případech, kdy pokuta zaplacena nebyla.

Muž se s tím ale nesmířil a obrátil se ještě na Nejvyšší správní soud. Pokutový blok bez podpisu podle něj nemůže být důvodem k záznamu bodů v registru řidičů. Kdyby totiž podpis nebyl důležitý, mohlo by podle řidiče dojít k situaci, kdy by mohl bloky vyplnit kdokoliv z policistů nebo úředníků třeba jenom proto, aby dosáhl na odměnu za dobrou práci.

Podpis za každé situace

Nejvyšší správní soud stížnosti řidiče vyhověl a nařídil nové projednání případu. Soudci potvrdili, že už dříve rozhodli o nutnosti podpisu na bloku v situaci, kdy řidič odmítne pokutu uhradit přímo na místě.

Podpis řidiče, který se měl dopustit dopravního přestupku, je podle soudu právě tím nezbytným krokem, na jehož základě je rozhodnutí v blokovém řízení vydáno, doručeno a skutečně nabývá právní moci.

„Zaplacení pokuty, byť by k němu došlo bezprostředně, je pouze dobrovolným splněním uložené povinnosti," uvedli soudci.

Podpis je přitom podstatný za všech okolností. „Požadavek podpisu na pokutovém bloku je třeba vztáhnout  na oba typy bloků, tedy jak na pokutu na místě zaplacenou, tak i na pokutu na místě nezaplacenou," rozhodli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy