Reuters: EU nalije do bank 100 miliard euro

ČTK ČTK
22. 10. 2011 15:40
Další protikrizová opatření se nyní domlouvají
Logo eura. Ilustrační snímek.
Logo eura. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brusel - Ministři financí zemí Evropské unie se podle zdroje agentury Reuters v zásadě shodli na rámci pro rekapitalizaci bank ve výši 100 miliard eur.

Jde o jednu z částí komplexního balíku pro řešení dluhové krize, na kterém nyní Evropa horlivě pracuje a který by chtěla dokončit nejpozději do středy příštího týdne.

Náměstek ministra financí Tomáš Zídek, který Českou republiku na dnešním jednání zastupoval, řekl, že Česka se rekapitalizace nedotkne a nebude mít na nějaký významnější vliv. "České banky nemají problém... Ne všechny státy ji (rekapitalizaci bank) potřebují," podotkl Zídek.

Zatímco v EU se hovoří o tom, že evropské banky budou potřebovat kolem 80 či 100 miliard eur, tak z trhu ale i od některých organizací zaznívají hlasy volající po výraznějších sumách. Například podle výzkumného sdružení Open Europe budou banky v EU v případě odepsání řeckého dluhu ve výši 60 procent a portugalského ve výši 25 procent potřebovat rekapitalizaci ve výši 260 až 373 miliard eur (až 9,3 bilionu Kč). Mezinárodní měnový fond zase zmínil sumu 200 miliard eur.

Podle Zídka je problém, jak kapitál ocenit. "Trhy neuvěřitelně kolísají, takže můžete mít ráno úplně jiné ocenění než odpoledne," podotkl.

K rekapitalizaci by měly být banky dohnány kvůli tomu, aby měly dostatek rezerv na zvládnutí případných ztrát v důsledku situace na trzích a odpisu části řeckého dluhu.

Ministři zemí eurozóny se v pátek večer dohodli, že je nezbytné, aby banky odepsaly z řeckých dluhopisů více než dříve dohodnutých 21 procent. Hovoří se o nejméně padesátiprocentním přecenění.

Plán rekapitalizace by měli oficiálně unijní lídři schválit zřejmě v neděli. Nová pravidla by měla finanční ústavy donutit k tomu, že navýší klíčový ukazatel kapitálové přiměřenosti na nejméně devět procent. Mezinárodní měnový fond volal po ještě vyšším čísle. U nedávných zátěžových testů to bylo přitom jen pět až šest procent. Tento ukazatel měří množství kapitálu, který banky drží, v poměru k množství rizikových aktiv.

"České banky nemají problém. České banky podle posledních analýz ČNB mají kapitálovou přiměřenost kolem 12 procent," podotkl Zídek.

 

Právě se děje

Další zprávy