Rekordní útraty: kupujeme víc elektroniky, méně jídla

Dušan Klimeš
14. 9. 2007 14:00
Obchodníci hlásí nejlepší tržby v červenci za pět let
Zákazníci chtějí elektroniku a nábytek
Zákazníci chtějí elektroniku a nábytek | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Největší útraty za poslední roky - to je nově zveřejněná bilance maloobchodníků ze červenec, o které informoval Český statistický úřad.

V červenci se oproti loňskému roku zvedly tržby o 7,4 procenta, což je nejlepší výsledek posledních let.

"Nejvíce k tomu přispěly specializované prodejny nepotravinářského zboží a prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, stavebnin, nábytku a dalšího zboží pro domácnost," uvádí Český statistický úřad ve své zprávě.

Potvrzuje tak, že čeští spotřebitelé již dávno nepreferují potraviny, ale vybavují si domy a byty novým nábytkem a elektronickým vybavením.

"Tržby v maloobchodech opět překonaly očekávání, když lidé byli ochotni za nákup nábytku, vybavení domácností, elektroniky, oděvů a obuvi utratit o více než deset procent víc než vloni," uvádí Helena Horská z oddělení ekonomického výzkumu Raiffeisenbank.

Foto: Ludvík Hradilek

Tržby za jiné než potravinářské zboží vzrostly o více než deset procent, naopak tržby z potravin klesaly.

"Češi si také velmi oblíbili nákup zboží přes internet. Objemem je to sice ještě malý obchod, ale nárůsty jsou raketové," doplňuje Horská.

Čekání na centrální banku

Současný vývoj ale znovu nahrává zvyšování úroků.

"Spotřeba tak dál roste a ČNB bude muset ještě do konce roku zvážit zvýšení sazeb. Mírné posílení koruny, které nastalo, nemusí zkrotit současné tlaky na růst cen," uvádí Helena Horská.

Proč ČNB zvyšuje sazby: ČNB vs inflace: zbraní jsou úrokové sazby

Pokud by totiž Česká národní banka nechala i nadále prodeje a utrácení spotřebitelů takto růst, obchodníci by časem měli problém pokrýt poptávku a došlo by ke zvyšování cen.

Centrální bankéři tak zřejmě časem zkusí "zkrotit" rozjetou ekonomiku a trochu ji přibrzdit právě pomocí zvýšení sazeb.

Český růst je ve srovnání se zbytkem Evropské unie velmi nadprůměrný. V celé sedmadvacítce totiž průměrně tržby obchodníků rostou o 2,2 procenta.

Přitom nejvíce se utrácí v Lotyšsku, kde růst činil 24 procent, naopak největší pokles na tržbách zaznamenala Belgie, a to o 5,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy