Rekordní pokuta za špatný benzin. Nový přehled kontrol

Petr Kučera Petr Kučera
21. 8. 2012 5:00
Čerpací stanice změnila majitele, přesto tam ČOI počtvrté našla vážné nedostatky
Tak za kolik? Ilustrační snímek.
Tak za kolik? Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Rekordně vysokou pokutu udělila Česká obchodní inspekce za prodej nekvalitních pohonných hmot. Dva miliony korun má zaplatit společnost Oil Group provozující stejnojmennou čerpací stanici v areálu železniční stanice Praha - Bubny.

Kontrola proběhla 9. května letošního roku, nyní nabylo rozhodnutí právní moci. U benzinu Natural 95 zjistili inspektoři čtyři různá porušení zákona.

Benzin obsahoval devětkrát více ethanolu a šestkrát více kyslíku, než připouštějí normy. Vyšší množství ethanolu výrazně snižuje výhřevnost benzinu, což se projeví větší spotřebou paliva a může způsobit i provozní problémy motoru. Podle ČOI jde o hrubý nedostatek způsobený fatální výrobní chybou nebo úmyslnou manipulací s palivem.

Další dva nedostatky pak spočívaly ve vyšší teplotě konce destilace, což ukazuje na pravděpodobnou kontaminaci naftou.

Jde už o čtvrtou pokutu pro čerpací stanici na tomto místě za posledních dva a půl roku. Ty předchozí - postupně ve výši 300 tisíc, 750 tisíc a 1,5 milionu korun - dostal ještě předchozí provozovatel, společnost Doprava Janoušek. Nyní ji provozuje firma Oil Group, jejímž vlastníkem je od letošního února Vladimir Pavlov z Moskvy.

Předchozí provozovatel, společnost Doprava Janoušek, patřil k nejtrestanějším firmám v oboru. Vedle zmíněné pumpy v pražských Bubnech totiž dostal ještě dvě pokuty v Rotavě v Karlovarském kraji, postupně ve výši 150 tisíc a jeden milion korun. Sám Lubomír Janoušek byl přitom také majitelem Oil Group, a to od února 2011 do února 2012.

Další pokuty přes milion

Druhou společností, která opakovaně dostává vysoké pokuty, je H&D Oil. Jen za posledních dva a půl roku ji ČOI potrestala kvůli kontrole v Roudnici nad Labem (pokuty postupně 1,5 a 1,2 milionu korun), v Chebu (jeden milion korun) a Netvořicích na Benešovsku (postupně čtyři pokuty ve výši 100, 200, 500 a 500 tisíc korun).

Alespoň milionovou pokutu dostaly od roku 2010 už jen další dvě společnosti.

Nejhůře dopadla firma Falko II. Czech, která měla platit celkem zhruba 4,5 milionu za téměř deset kontrol v Havlíčkově Brodě, Olešné, Hlinsku, Třemošnici, Seči a Smržovce.

Milionovou pokutu za nedostatky v roce 2010 obdržela také společnost Vena-Trade. V jejím případě šlo ale o takzvanou sdruženou sankci, tedy společný postih za více kontrol současně - jednu v Mohelnici a tři ve Valašském Meziříčí.

V ostatních případech dosahují pokuty obvykle desítek, výjimečně stovek tisíc korun. ČOI přitom může udělit sankci až do maximální výše pěti milionů korun.

Přehled všech nově pokutovaných čerpacích stanic najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy