Rekordní pokuta pro taxikáře: 250 tisíc

Tomáš Fránek
8. 3. 2007 18:30
Brno - Téměř čtyřikrát předražené jízdné, nefungující taxametr a falešné doklady. Za to vše soud taxikáři vyměřil pokutu čtvrt milionu korun.
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Nejvyšší správní soud tak s definitivní platností potvrdil rozhodnutí pražského magistrátu, ministerstva dopravy i pražského městského soudu, které potrestaly provozovatele jedné z pražských taxislužeb.

Jde o nejvyšší sankci, jakou Nejvyšší správní soud potvrdil. Případ je důležitý i proto, že ve zdůvodnění soudci rozmetali na kousky častou obhajobu taxikářů - nefungující taxametr a vydané náhradní doklady.

Falešné údaje a porucha

Taxikář, který pracoval pro odsouzeného provozovatele taxislužby, totiž s výmluvou na porouchaný taxametr vydal kontrolorům pražského magistrátu pouze náhradní doklad.

A na něm byly falešné údaje jak o dopravci, tak o vozidle taxislužby. Cena jízdy se navíc místo maximálních možných 130 korun vyšplhala na 496 korun.

Provozovatel taxislužby sice úřadům i soudu předložil doklad o opravě taxametru, ale neuspěl.

"Pokud jde o poruchu taxametru coby skutečnou příčinu porušení povinnosti, jde o tvrzení v kontextu okolností případu krajně nevěrohodné," uvedl senát Nejvyššího správního soudu pod vedením Jaroslava Vlašína.

Soud potvrdil i názor úředníků ministerstva dopravy, kteří o uložení vysoké pokuty rozhodli. "Jak správně podotýká ve svém vyjádření ministerstvo, poruchu taxametru jistě není obtížné předstírat," uvedl ve svém rozhodnutí soud.

A i kdyby k poruše taxametru došlo, nic by se podle soudu nezměnilo na tom, že na vydaném dokladu byly falešné údaje.

"Vydal-li kontrolorům stvrzenku s razítkem neexistujícího provozovatele a s ručně vypsanými chybnými identifikačními údaji  a účtoval-li přitom částku odpovídající více než trojnásobku maximální ceny, jsou veškeré úvahy úřadů o úmyslu nezákonně se obohatit a znemožnit přitom svou pozdější identifikaci zcela opodstatněné," rozhodl soud.

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Společensky nebezpečná akce

Ten neuznal ani obranu provozovatele taxislužby, který tvrdil, že se nechtěl obohatit, a proto vydal náhradní stvrzenku.

"Zda následně stěžovatel stvrzenku nevydá vůbec, či vydá, ale falešnou, je pouze volbou mezi dvěma variantami krycího manévru," uvedli soudci s tím, že varianta s falešnou stvrzenkou je společensky nebezpečnější. A svědčí o vyšší rafinovanosti a promyšlenosti takového jednání.

Právě vydávání ručně psaných stvrzenek s odkazem na poruchu taxametru patří mezi nejčastější finty taxikářů. Zatím jenom malá část těchto případů skončila až definitivním verdiktem soudu.

Kontroloři přitom od roku 2002 zjistili téměř pět set problémů se stvrzenkami.

Nejvyšší správní soud už také potvrdil ve dvou případech zrušení živnostenského oprávnění právě za to, že taxikáři vydali ručně psané stvrzenky a předražili cesty pro zákazníky. V jednom případě o padesát procent, ve druhém místo 120 korun taxikář naúčtoval 480 korun.

Situace se lepší, ale pomalu

Soud neuznal v dalších případech, kdy se taxikáři vymlouvali na poruchu taxametru, ani to, že taxikář vydal ručně psaný doklad proto, že neuměl rychle zahraničním turistům s ohledem na jazykovou bariéru vysvětlit poruchu taxametru.

A neuspěl ani argument provozovatele taxislužby, že povinnost používat taxametr a vydat cestujícímu z tiskárny taxametru doklad o zaplacení jízdného porušuje Listinu základních práv a svobod a Evropskou úmluvu o lidských právech.

Situace v pražské taxislužbě se zlepšuje jenom pomalu. Zatímco před čtyřmi lety taxikáři účtovali vyšší cenu, než měli, při každé třetí kontrolní jízdě, loni počet případů klesl na 13,5 procenta.

"Nejsme u konce války," uvedl primátor Prahy Pavel Bém.

Taxikářů, kteří nabízejí službu dráž, než mohou, je podle náměstka primátora Rudolfa Blažka nyní čtyřicet až padesát. Magistrát mezi nimi provedl dvě stovky kontrol, ukončil sedm desítek správních řízení. Na pokutách uložil 3,5 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy