Rekordní daňový únik odhalen, chlubí se finanční správa

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
27. 6. 2012 19:16
Mezi dotčenými firmami je i významný distributor pohonných hmot
Tak za kolik? Ilustrační snímek.
Tak za kolik? Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha – Daňová správa zaznamenala dosud největší úspěch v boji proti daňovým únikům při obchodování s pohonnými hmotami.

V rámci kontrolně exekuční akce nazvané „3G“ zajistila během května a června ve spolupráci s celní správou zboží v celkové hodnotě přesahující 30 milionů korun a zároveň zajistila finanční prostředky na bankovních účtech ve výši 101,6 milionů korun. Další desítky milionů korun pak zajistila celní správa.

„Jedná se o historicky největší množství zajištěného zboží a peněz v rámci jedné akce. Nejde o pouhé účetní vyjádření daňového úniku. Máme hotové peníze, které budou mít přímý dopad na státní rozpočet,“ řekl Jan Knížek, generální ředitel daňové správy.

Akce se zaměřila na 10 právnických osob, u kterých hrozilo reálné nebezpečí, že nebudou schopny uhradit dlužnou daňovou povinnost, nebo u kterých existovaly důvodné obavy, že se vědomě zapojily do připravovaného daňového úniku na dani z přidané hodnoty.

Podle informací online deníku Aktuálně.cz je mezi dotčenými firmami i jedna z významných společností, která zásobuje tuzemský trh, nejde však o žádného koncového prodejce.

V rámci akce „3G“ daňová správa využila institutu zajišťovacích příkazů, které jí umožňují zajištění dosud nesplatné nebo nestanovené daňové povinnosti.

„Tyto příkazy se využívají v případech, kdy existují důvodné obavy o budoucí vymahatelnost úhrady daní. Podařilo se tedy zasáhnout ještě před tím, než došlo k vlastní realizaci daňového úniku," říká mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová.

Včasným zásahem tak daňová správa minimalizovala škody, které by v případě dokonání daňového úniku mohly dosáhnout zhruba 200 milionů korun,“ uzavírá Musilová.

 

Právě se děje

Další zprávy