Rekord nepadl. Milion aut se v Česku nevyrobilo

Tomáš Fránek
14. 1. 2009 12:06
Výroba se zvýšila jenom o jedno procento
Obří lis do lisovny připlul z Koreje po moři do Hamburku, z Hamburku po Labi do Mělníka a pak na kamionech do Nošovic.
Obří lis do lisovny připlul z Koreje po moři do Hamburku, z Hamburku po Labi do Mělníka a pak na kamionech do Nošovic. | Foto: Ondřej Besperát

Praha- Hranice milionu vyrobených aut v Česku nepadla, výroba kvůli celosvětové krizi nerostla tak rychle, jak se předpokládalo.

Výroba aut v Česku tak loni kvůli hospodářské krizi stoupla o necelé jedno procento na 947 372 aut. Ještě na začátku podzimu však výrobci očekávali, že produkce přesáhne milionovou hranici. Statistiky dnes zveřejnilo Sdružení automobilového průmyslu.

Velmi mírně - o necelé procento - rostla výroba osobních aut. Na nárůstu výroby měla zásluhu zvýšená produkce ve firmě TPCA a zahájení výroby ve firmě Hyundai Nošovice. Výraznější pak byl nárust počtu vyrobených autobusů (o deset procent). Naopak se propadla produkce nákladních automobilů (14 procent) a motocyklů (27 procent).

Škodovka loni prodala celkem 674 530 vozů, což je oproti roku 2007 nárůst o 7,1 procenta a nový rekord firmy. Původně si však automobilka pro rok 2008 vytyčila jako cíl 700 000 prodaných aut.

Automobilky v Česku kromě kolínské TPCA omezují výrobu i letos. "Lze jen těžko odhadnout, jak se budou nadále prodeje naší společnosti vyvíjet, ale předpokládáme celosvětově zvýšený zájem o malé vozy, například Škoda Fabia, které znamenají nejen finanční úsporu, ale také odpovídají trendu zvýšené ochrany životního prostředí. Naděje na pozitivní vývoj vkládáme také do nových modelů, které v roce 2009 představíme," uvedl Fred Kappler, člen představenstva Škoda Auto odpovědný za oblast prodeje.

 

Právě se děje

Další zprávy