Regulace prodeje tabáku posílí černý trh, hrozí obchody

ČTK ČTK
19. 2. 2013 12:03
Obchodníci: K cigaretám se snáze dostanou i kuřáci, kterým ještě není 18 let
Snímek byl pořízen mobilním přístrojem Nokia N86 8MP .
Snímek byl pořízen mobilním přístrojem Nokia N86 8MP . | Foto: Michal Štůsek

Praha - Navrhovaná regulace prodeje tabáku posílí podle Svazu obchodu a cestovního ruchu černý trh.

Omezení nabídky povede ke zvýšení nelegálního dovozu ze zemí mimo EU, usnadní padělání a ve výsledku zvýší výdaje státu na potírání zločinu.

Černý trh s tabákem tvoří podle odhadů asi pět procent trhu. Podle výpočtů svazu se tak daňový únik na spotřební dani a DPH pohybuje kolem tří miliard korun.

Nelegální obchodování s alkoholem tvoří asi pětinu celkového trhu s lihovinami, stát tak ročně přichází na daních asi o 1,7 miliardy korun.

Věková hranice na černém trhu neplatí

Kolem 76 procent Čechů považuje černý trh s cigaretami za problém, vyplývá přitom z aktuálního průzkumu společnosti Mareco pro SOCR. Téměř polovina respondentů je přesvědčena, že k černému trhu s tabákem mají přístup i děti do 18 let.

"Zatímco v obchodech jim neprodají cigarety do 18 let, tak na černém trhu s tím nemají problém. Ceny nelegálních cigaret jsou navíc nízké," uvádí jeden z autorů šetření Michal Bárta.

Podnikatelé: stát nám sahá na svobodu

Na 60 procent restauratérů a hoteliérů podle studie svazu také odmítá zavedení plošného zákazu kouření v restauracích, 52 procent z nich navíc podobné opatření považuje za zásah do svobody podnikání.

"Studie navíc jasně ukazuje, že již přijatý zákon svému účelu vyhovuje a umožňuje nekuřákům navštěvovat restaurace, kde se nekouří, a naopak. Stát by navíc měl stát za svými rozhodnutími, ne každé dva roky měnit podmínky podnikání," myslí si prezident svazu Zdeněk Juračka.

Evropská komise chce v EU zakázat cigarety a tabák s příchutěmi, například mentolovou a vanilkovou. Návrhy reformující současná pravidla pro výrobu a prodej tabákových výrobků počítají i s tím, že tři čtvrtiny přední a zadní strany krabičky by měla pokrývat varování před dopady kouření.

 

Právě se děje

Další zprávy