Registraci auta odložte, systém je pomalý a má výpadky

Domácí ČTK Domácí, ČTK
17. 12. 2012 16:29
Centrální registr vozidel měl dopoledne několik krátkodobých výpadků
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jan Langer

Praha - Centrální registr vozidel měl dopoledne několik krátkodobých výpadků. Systém sice většinu času funguje, je ale podle úředníků pomalý.

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) současný registr oznámkoval čtyřkou. Chce, aby do budoucna fungoval alespoň na dvojku. Novinářům to v pondělí řekl v Opavě, kde na tamním odboru dopravy funkčnost registru kontroloval. Jakými kroky a kdy toho chce dosáhnout ale neuvedl.

Pracovníci opavského odboru dopravy mu řekli, že by nejraději pracovali s původním systémem, který měli k dispozici do června. "Takovýto návrat ale dnes už možný není," řekl ministr.

Podle něj základní funkce registr plní. "Musíme přijmout taková technická opatření, která umožní hladký provoz. Není možné, aby odbavení jednoho klienta trvalo až padesát minut, což se v minulosti stávalo," uvedl.

Registr je stále pomalý

Ráno se rozběhl obvyklým způsobem, s připojením velké většiny registračních míst po 08:00 začal zpomalovat. Na nižší rychlost si úředníci stěžovali například v Rakovníku, Hradci Králové, Českých Budějovicích nebo v Sokolově. Odpoledne se systém zrychlil. Minulý čtvrtek, kdy se registr vozidel nově napojil na základní registry, už ale řada míst během dopoledne hlásila kolaps.

"Výpadek jsme měli chvilkový krátce před desátou hodinou," řekl vedoucí dopravního odboru v Chebu Vratislav Kovařík. Od té doby systém prý funguje, je ale pomalý. To dokládá i skutečnost, že se od rána podařilo odbavit pouze deset lidí. Obvykle totiž úředníci za dopoledne zvládnou vyřídit i 50 lidí. Dnes ale příliš velký zájem není, dodal Kovařík s tím, že lidé asi fungování registru nevěřili a návštěvu raději odložili.

V Praze se už nevydávají pořadová čísla

Horší situace nastala v Teplicích, kde registr nefungoval zhruba půl hodiny. Na výpadky si stěžovali také úředníci v Pardubicích a v Chrudimi.

Bez výpadků zatím systém funguje v hlavním městě. Kvůli pomalému systému a množství lidí na přepážkách už úředníci přestali vydávat pořadová čísla na pracovištích na Bohdalci a ve Vysočanech. Přijít na úřad i po poledni tak má smysl pouze na Jarově, ve Stodůlkách nebo na magistrátu v Jungmannově ulici.

Podle ministerstva dopravy by se dnes mělo k registru vozidel připojit 1440 registračních pracovišť. V 11:00 bylo k systému připojeno na 943 uživatelů, což se téměř blíží množství připojených uživatelů minulý čtvrtek, kdy systém dopoledne na řadě míst zkolaboval. Tehdy k němu bylo připojeno 977 míst.

Novinka za 37 milionů

Registr vozidel je od minulého týdne propojen s databází takzvaných základních registrů. Ty mají registračním úředníkům usnadnit práci tím, že si mohou údaje o žadatelích dohledat v databázi osob a adres nemovitostí a převést je do registru vozidel.

Správu registru vozidel převzalo ministerstvo dopravy od ministerstva vnitra letos 9. července. Po zhruba hodině provozu nový systém selhal a od té doby se potýká s problémy.

Software pro nový registr stál 37 milionů korun, dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo dopravy zaplatit za provoz registru. Strana LIDEM oficiálně kvůli přetrvávajícím potížím s registrem vyzvala k odchodu svého ministra Pavla Dobeše, který ve funkci skončil začátkem prosince.

 

Právě se děje

Další zprávy