Reforma penzí má další problém kvůli vetu prezidenta

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
19. 10. 2012 11:45
OSVČ by mohly na důchodové pojištění odvádět 8,5 místo současných 28 procent
Foto: Jan Langer

Praha - Penzijní reforma obsahuje chybu, která nahrává živnostníkům a státní kasu může připravit o miliardy ročně. Upozornil na to deník E15.

Ve skutečnosti jde ale o problém spíše hypotetický, který by se do praxe neměl dostat hned z několika důvodů.

Podle novely zákona o pojistném na sociální zabezpečení, která již vyšla ve Sbírce zákonů a má platit od roku 2013, by mohly osoby samostatně výdělečně činné platit na pojištění 8,5 procenta z vyměřovacího základu místo současných 28 procent.

S takovou sazbou totiž počítají pravidla pro výběr v nově vznikajícím druhém pilíři. Jde o původní návrh navázaný na daňovou reformu, která kromě sazeb mění i vyměřovací základy. Její účinnost ovšem byla odsunuta až na rok 2015, a tak v zákoně vznikla chyba, která živnostníkům může v krajním případě ušetřit až 20 miliard korun ročně.

Výpočet deníku E15 vychází z toho, že osoby samostatně výdělečně činné v loňském roce na důchodové pojištění odvedly 23,3 miliardy korun. Kdyby přitom v příštím roce všechny naráz vstoupily do druhého pilíře, získala by z nich státní kasa jen zhruba desetinu toho co vloni.

Taková situace je ovšem ryze hypotetická hned z několika důvodů. Zaprvé je naivní myslet si, že by druhého pilíře využil necelý milion osob samostatně výdělečně činných. Dále je velmi nepravděpodobné, že by důchodová reforma naplno odstartovala na základě již schválené legislativy.

Schválený zákon totiž neřeší techniku výběru peněz ve druhém pilíři, která je vepsána do odsunuté daňové reformy a přechodně do technické novely. Zákon by tak v současné podobě od roku 2013 sice Čechům dával právo na účast ve druhém pilíři, neuměl by ho ale přitom reálně spustit.

Prezident Václav Klaus přitom nedávno zmíněnou technickou novelu vetoval. Kromě jiného prezidentem odmítnutý zákon reaguje i na odhalený nesoulad. Nyní je novela zpět v Poslanecké sněmovně a do konce října by mělo být rozhodnuto, zdali vládní koalice najde 101 hlasů na její opětovné prohlasování.

E15 k tomu dodává, že „podle vyjádření daňového experta není zcela jednoznačné, že novela nastalý zmatek skutečně 'opraví'. Paragrafy dotčeného zákona se totiž vzájemně ruší."

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba to ale není pravda a navržená úprava v rámci technické novely je zcela vyhovující.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak na penzijní připojištění?

 

Právě se děje

Další zprávy